Първокласнички сложиха сутиени?

Виновник за ранното съзряване на децата е вредната храна

Деца на 5 години влизат в пубертета! За това алармира проф. Милко Сираков от столичния "Майчин дом" пред TV 7. Границата на физиологичното съзряване пада драстично през последните години и вече засяга деца, които не ходят на училище. Оказва се, че част от 5-годишните вече имат гърди. Има родители, които смятат, че това е нормално и дори се радват на порасналите си дъщерички.

Причините за това явление са външни и са свързани с храната, която децата консумират, твърди специалистът. За да изчезнат симптомите на ранния пубертет, трябва да бъде променен начинът на хранене. Според професор Сираков, по-желателно е пубертетът да закъснее, отколкото да подрани.

Докторът препоръчва силно ограничаване на пилешкото месо или пълното му изключване от менюто. Причината е, че остава съмнението за хормони в пилешкото.

Дали антибиотиците, които се дават на пернатите в птицефермите, предизвикват ускорени процеси на развитие – засега не може да се каже със сигурност. Трудно е да се посочи и дали детските гърди започват да растат от така наречените Е-та в храните.

Освен хормоните в пилешкото месо, професорът не изключва възможността оцветителите и консервантите в храната да отключват тези процеси.