София подкрепя Европейската стратегия за Дунавския регион

Зам.-кметът Ирина Савина: София изцяло подкрепя процеса на разработване на обща стратегия за развитие на Дунавското пространство

София, като столица на държава от Дунавския регион, изцяло подкрепя процеса на разработване на обща стратегия за развитие на Дунавското пространство в контекста на Европейската регионална политика и изразява желанието си да бъде активен участник в него. Това заяви Ирина Савина, зам.-кмет на Столичната община, по време на заседанието на Управителния комитет на Съвета на дунавските страни и региони. Срещата се проведе във Виена, Австрия.

Събитието бе открито от кмета на града д-р Михаел Хойпл, който в своето встъпително слово акцентира върху важността от засилване на позициите на Съвета на европейско ниво, както и ключовата роля на сътрудничеството на градовете от Дунавския регион в контекста на Дунавската стратегия, а фокусът на срещата бе върху София и Букурещ.
В речта си Савина е подчертала, че Европейската стратегия за Дунавския регион ще осигури възможност за намаляване на социално-икономическите различия между страните и ще създаде предпоставки за конкурентоспособно развитие на регионалните и местните общности, изграждане на устойчиви партньорства, добри и иновативни практики и културно обогатяване. „Благодарение на различните програми за междурегионално и международно сътрудничество, имахме възможността да участваме и завършим успешно множество проекти в областта на енергийната ефективност, транспортната инфраструктура, околната среда и водите, образованието и културата. Успешното сътрудничеството между регионите в Дунавското пространство ще повиши ефективността на инвестициите за развитие и ще допринесе за по-пълноценното използване на средствата, насочени по линия на различните оперативни програми“, допълни тя.

Кметът на Букурещ проф. Сорин Опреску неколкократно в своето изявление изтъкна добрите взаимоотношения, изградени в последните години със София, както и важността на доброто сътрудничество за двата столична града.