Откриха защо месото разболява от рак

Общество

27-01-2015, 17:58

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Червените меса предизвикват токсична имунна реакция

Най-после стана ясно защо яденето на червени меса разболява от рак само човека, но не и други месоядни, съобщи 24 часа. Те предизвикват токсична имунна реакция, тъй като са разпознати и атакувани като външен нашественик и това предизвиква възпаление.

Отдавна се знае, че свинското, телешкото и агнешкото повишават риска да
се развият тумори, ако се ядат в големи количества. Учените винаги са се чудели защо другите бозайници ядат по много от тези меса, без да се разболяват, за разлика от
човека.

Медици от Калифорнийския университет са разкрили загадката, съобщи в. „Дейли телеграф”. В тези меса се съдържат захарни молекули Neu5Gc, каквито не се синтезират в човешкото тяло. Тъкмо заради тях имунната система на човека атакува червените меса и произвежда антитела. Това поражда хронично възпаление и води до рак. При другите месоядни имунната система не се активира, тъй като Neu5Gc са естествено налични в техните тела.