„Газпром” сама ще строи новата тръба до Турция

Има решение за маршрута на тръбата, посочват от „Газпром”

Морската част от проекта „Турски поток” ще бъде изцяло изградена от „Газпром”, а инфраструктурата на територията на южната ни съседка ще се изгражда съвместно с „Боташ”. Това стана ясно след срещата на директора на руския газов монополист Сергей Милер и турския енергиен министър Танер Илдъз, предаде БТВ, цитирайки ТАСС.

Според официалното съобщение след срещата, двете страни трябва в рамките на седмица да подготвят съвместен план-график на дейностите по проекта. От „Газпром” посочват, че вече има готови резултати от предварителни технико-икономически анализ и има решение за маршрута на тръбата.

Новият проект се роди в един ден с края на „Южен поток” – 1 декември 2014 г., като целта му е да пренася 63 млрд. куб. метра газ, 50 млрд. от които до газов хъб на турско-гръцката граница.

В същото време решението „Газпром” сама да поеме най-скъпата част от трасето е възможно да означава и че турската страна, която разработва и собствени залежи в Черно море, има резерви към проекта. На тази позиция са и експерти, които смятат, че Москва не разполага с възможностите да изгради газопровода.