Фандъкова: Летните дъждове забавиха строежа на завода за отпадъци

Важно е да се работи бързо и качествено, за да може да се спазят сроковете и да финализираме този обект по ОП „Околна среда”, заяви кметът

Проектът за изграждане на завода за отпадъци край село Яна имаше закъснение лятото заради обилните дъждове. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на месечната проверка на изпълнението на проекта за инсталация за механично-биологично третиране на отпадъци, като част от проекта за интегрирана система за третиране на битови отпадъци в село Яна, район „Кремиковци”, предаде „Фокус”.

Фандъкова обясни, че това закъснение до голяма степен е наваксано. „Все още има закъснение по отношение на монтажа на оборудването на сградата на RDF, както и при изпълнението на площадковата инфраструктура – това са ВиК-системите, електросистемите, осветлението”, каза тя. „Предприети са мерки за наваксването на тези закъснения с повече екипи и по-интензивна работа. Заради студеното време през месец януари се забави монтажът на металната конструкция на сградата за био сушене”, каза Фандъкова.

По думите й, се работи по актуализирания график, обектът се контролира с ежеседмични оперативки на място с ежедневен контрол от страна на инженера и в присъствието на зам.-кмета Мария Бояджийска, а през две седмици лично Фандъкова е на обекта, заедно с представителите на управлението на двете компании. Според кмета на Столична община, всичко това трябва да доведе до реализирането в срок на проекта.

„Очаквам до края на месец март да започнат студените проби на оборудването в сградата за механично сепариране, а след това и във всички останали сгради. Очаквам също така до края на месец май да бъде пусната и ел. системата на обекта, така че да се гарантира изпълнението на проекта и довършването до есента”, каза тя.

Фандъкова припомни, че в противен случай санкциите по договора са много сериозни - над 200 хил. лв. на ден е санкцията за забавяне за всеки ден просрочие. „Вярвам, че изпълнителите знаят това и ще направят всичко възможно София да има още тази есен най-модерната инсталация за преработка на отпадъците”, добави кметът на Столична община.

„За мен е важно да се работи бързо и качествено, за да може да се спазят сроковете и да финализираме този обект по ОП „Околна среда”. Още преди близо 2 години беше пуснато в експлоатация депото, което се намира недалеч – модерно, съвременно депо като част от първия етап на проекта. От началото на 2014 година работят инсталациите за компостиране на площадката на „Хан Богров”. Първата година на експлоатация са преработени 5 хил. тона хранителни отпадъци и около 10 хил. тона зелени отпадъци и съответно са произведени 628 мегавата електроенергия, която Столична община вече продава. Имаме приход от около 160 хил. лв. от електроенергия и около 2000 тона компост, който се предоставя на селското стопанство”, обясни Фандъкова.

„Част от целия проект е и разделното събиране на отпадъци - един пилотен проект в „Овча купел” и „Кремиковци”. Резултатите от 2014 година са: 219 тона събрани разделно отпадъци в тези два района. Над 84% от финансирането на проекта е безвъзмездно европейско финансиране по ОП „Околна среда” и съфинансиране с помощта на Европейска инвестиционна банка, от страна на общината и на държавата”, заяви кметът на Столична община. „Ясно за всички е, че този проект е стратегически и национален. Надявам се, че изпълнителите разбират тази важност на проекта”, допълни Фандъкова.

Столичният кмет  благодари на Бойко Борисов, който заемаше поста кмет на Столична община по времето, когато е разработен този проект. Освен това тя благодари и на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска и целия неин екип. „След това продължихме работата по проекта с подкрепата вече на държавата в лицето на първото правителство на г-н Борисов, за което също съм много благодарна на целия му екип, на тогавашния министър на екологията Нона Караджова и зам.-министъра тогава Ивелина Василева, с която днес работим в качеството й на министър, на Томислав Дончев, който през цялото време е до нас, без значение дали е министър или не. Той помагаше и във времето, когато не беше министър със своя професионализъм и желание за подкрепа. Искам специално да благодаря на ЕК и лично на г-н Кремлис, който е с нас от първия ден на този проект, освен като представител - като директор на Дирекция „Околна среда” на ЕК. Той работи упорито, за да можем да защитим и да реализираме този проект по най-добрия начин”, сподели Фандъкова.