Надзирателите „извоюваха” заплащането на нощния труд

Нощният труд и времето на разположение на служителите в затворите ще бъдат платени

Нощният труд и времето на разположение на служителите в затворите ще бъдат платени. Това обяви зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов след проведена среща с председателя на Синдиката на служителите в затворите Иван Петров.

Съвместните им срещи са довели до изготвянето на заповед, с която тези два показателя ще бъдат заплащани от януари. Тъй като служителите в затворите получават заплатите си месец за месец, още този месец се очаква те да получат въпросните пари.

Междувременно обаче тече процес на оптимизация на структурите по линия на обединяване на звена, за да се съкратят ръководни и административни длъжности, стана ясно от думите на зам.-министър Янкулов.

Той увери, че се цели служителите на терен минимално да бъдат засегнати от оптимизацията. Предвижда се и 10% съкращаване на щатовете в централното управление на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

На брифинг в Министерството на правосъдието Янкулов хвърли светлина по актуалната тема, свързана със закриването на общежитието в Бойчиновци. Зам.-министърът бе категоричен, че министерството не се стреми да зачеркне базата от картата, а да я оптимизира. Той се позова на факта, че капацитетът на Бойчиновци е 400 места за лишени от свобода, а от тях са заети само 60.

По думите му е била извършена проверка за начина, по който функционира домът. Още според доклад от юли миналата година е констатирано, че трябва да се започне оптимизация на базата. Комисията е излязла със становище, че ръководството на дома има пропуски в управлението, поради което ще бъде образувано дисциплинарно производство срещу началника на Бойчиновци.

Зам.-министърът не се ангажира с конкретни срокове за ремонта, но увери, че това ще се случи съвсем скоро. Той обясни, че са планирани ремонти и за други затворнически общежития, за някои от тях финансирането ще бъде по Норвежкия финансов механизъм. Планира се обединяване на някои от затворническите общежития.

Правосъдното министерство цели да покаже воля за реформи, като според ръководството ресурсът, с който разполагат и който, както подчертават, не е голям, може да послужи, като се обединят структури и се съкрати административен персонал.

Междувременно председателят на синдиката на служителите в затворите Иван Петров обяви, че засега преустановяват протестите, тъй като 80% от исканията им са изпълнени. Основното настояване от страна на синдиката е свързано със спазването на Закона за МВР в частта за социалния пакет. То вече е изпълнено.

Иван Петров потвърди, че в заповедта на правосъдното министерство са включени парите за нощния труд, както и за „разположение” на служителите. Предвидено е и заплащането за храна на работещите в местата за лишаване от свобода. Петров обяви, че преговорите между МП и синдиката по изпълнението и на останалите искания на служителите продължава.

Всъщност Иван Петров разясни, че исканията им са породени от нереалното финансиране на дейността им, за което алармират от 5 години. Той потвърди, че имат уверението на зам.-министър Янкулов, че базата в Бойчиновци няма да бъде закрита, а само реконструирана.

Председателят на синдиката не приема обвиненията за упражнено насилие, но въпреки това е съгласен да бъдат направени проверки или ако има служители, които са превишавали правомощията си, да бъдат наказани.

На брифинга стана ясно, че е публикувано пилотно решение, което касае компенсаторната процедура в затворите. То е в обем над 150 страници, така че към момента от МП не дадоха много информация, но разясниха основния му предмет.

Милена Коцева от дирекция „Процесуално представителство на България пред ЕСПЧ” очерта двата основни проблема, заложени във въпросното решение. Първият е за лошите условия в затворите най-вече във Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, София. Вторият въпрос е свързан с липсата на средства за защита на затворниците по член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. Въпросният текст забранява нечовешкото отношение спрямо изтърпяващите наказания. В решението на България се дава срок 18 месеца да въведе компенсаторно средство за обезщетяване на хората, които са изтърпели присъдата си при лоши условия на затворите.