Ще снимаме филми с Мароко

Политика

27-01-2015, 15:30

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рашидов предложи на Нидерландия Споразумение за филмови копродукции

Вежди Рашидов води Боливуд у нас

Вежди Рашидов и посланикът на кралство Мароко в България се споразумяха за създаване на филмови копродукции

Министърът на културата Вежди Рашидов прие днес по нейна молба Н.Пр. г-жа Латифа Ахарбаш, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България. Възможностите за бъдещо партньорство в киното между България и Мароко бяха сред основните теми, обсъждани от министър Вежди Рашидов и посланик Латифа Ахарбаш на срещата, която се проведе в Министерството на културата, съобщиха от ведомството.

Министър Рашидов предложи България и Мароко да изготвят и подпишат по-скоро двустранно споразумение за сътрудничество в кинематографията, като отбеляза, че страната ни вече има такива сключени двустранни споразумения за създаване на филмови копродукции
с държави като Израел, Франция и Турция, и те вече дават своите плодове и добри резултати.

„В момента изготвяме подобни споразумения за сътрудничество в областта на кинематографията и с Испания и Италия”, информира още Вежди Рашидов.

Посланик Латифа Ахарбаш посочи, че по-активното сътрудничество в областта на кинематографията между България и Мароко наистина ще е от голяма полза и за двете страни, като тя уточни , че е посещавала студиата на “Ню Бояна филм” и е останала силно впечатлена и ентусиазирана от видяното там. Дипломатът отбеляза също, че с подчертан интерес следи и всички прояви и инициативи, посветени на отбелязването на 100-годишнината на българското кино. По време на срещата посланик Латифа Ахарбаш връчи на министър Рашидов и официална покана за посещение в Мароко от името на министъра на културата на Кралство Мароко.

"Желанието ни е да задълбочим сътрудничеството в областта на културата, като по време на това ваше посещение в Мароко ще може да бъде официално подписана и актуализираната, нова Програма за културно сътрудничество между страните ни”, подчерта тя.

Н. Пр. г-жа Латифа Ахарбаш разказа още, че е буквално очарована и от „Мистерията на българските гласове”, които е имала честта да види и чуе преди време на един голям фолклорен фестивал в Мароко. Тя предложи страните ни да обединят усилията си и да организират скоро и едно съвместно турне на прочутия наш женски вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове”, който от години популяризира по света красотата на българското народно творчество, заедно с една също така много популярна женска фолклорна вокална  формация от северно Мароко с 15 изпълнителки. „Съвместните концертни изяви на тези две вокални фолклорни формации ще предизвикат навсякъде изключително голям интерес, уникалните марокански гласове и великолепните певици от „Мистерията на българските гласове” чудесно ще се допълват”, изтъкна дипломатът.

Министърът на културата Вежди Рашидов и Н. Пр. г-жа Латифа Ахарбаш се договориха също така да активизират сътрудничеството и в сферата  на художествената литература, като за целта ще предприемат и конкретни стъпки за финансиране на преводи и издаването на съвременни български и марокански автори.

Ако се организира и „Седмица на мароканската култура” в България, в рамките на тази инициатива в галерия „Средец” на Министерството на културата с радост ще можем да приемем и гостуваща изложба с творби на съвременни  марокански художници, предложи министър Вежди Рашидов.

Посланикът на Мароко у нас Н.Пр. Латифа Ахарбаш специално поздрави министър Рашидов и за организирането на предстоящата впечатляваща изложба в Лувъра за Антична Тракия с археологическите съкровища от българските музеи,  която се открива официално на 15 април 2015 г. и се очаква да се превърне  в изключително събитие. 

В края на разговора посланикът на Мароко у нас Н. Пр. г-жа Латифа Ахарбаш пожела на министър Вежди Рашидов и успешен, плодотворен нов мандат, като изрази и убеждението си, че той ще съумее да реализира и  всички свои инициативи, нови идеи и планове.

„Знаех, че вие сте голям, изключителен артист, творец със световно реноме и признание, но с времето също така разбрах, че сте и истински държавник, който умее и успява да реализира целите си и задачите, които си поставя”, подчерта в заключение посланикът на Мароко в София Н. Пр. Латифа Ахарбаш.