Спецзвено в БДЖ ще следи за кражбите на гориво

В престъпленията е участвало и бившето ръководство на железницата, намекна управителят на „Товарни превози”

В Българските държавни железници (БДЖ) тече вътрешно разследване във връзка с кражбите на гориво. Направената досега проверка показва, че за 2 години работата е намаляла, но дружеството има преразход повече от 2 милиона лева. Създадено е и специално звено, което ще се занимава с кражбите на гориво.

„В кражбите са участвали хора от всички звена на дружеството "Товарни превози", съобщи управителят му Любомир Илиев. За 2013-а година са заловени 65 души, за 2014 – 35. Сред тях обаче няма уволнени, предаде БНР.

„Имаме забележки, имаме "последно предупреждение", тоест тези хора са си на работа и продължават най-вероятно да крадат”, заяви Илиев и дори намекна, че в кражбите е участвало и бившето ръководство на БДЖ - предишния изпълнителен директор Християн Кръстев и неговия заместник Чавдар Трендафилов.

„Поръчките на гориво - т.е. цистерните на гориво се съгласуват по веригата. Всички разходи и норми излизат от дружеството, но със сигурност в старата структура, която заварихме в края на ноември 2014-а, всяка заявка се е съгласувала от ръководството на холдинга. Да, от тях са се съгласували със сигурност”, поясни управителят на „Товарни превози”.

Председателят на директорите на БДЖ Велик Занчев побърза да уточни, че за това няма преки доказателства. „Договорът за горивото е между "Холдинг БДЖ“ и "Лукойл – България“ и е нормално от гледна точка на това - на оптимизация на горивото, да бъде съгласувано от холдинга. Но преки доказателства за това, че някой от бившето ръководство на БДЖ да има отношение към тези кражби, няма”, поясни Занчев.

За да спре кражбите, дружеството е създало специално звено, което ще следи дали локомотивите се източват. Ще бъде възстановено GPS-проследяването и видеонаблюдението във всички пунктове за зареждане на гориво, тъй като сега камерите не работят.