Обсъждат нов начин за изчисляване на пенсионния коефициент

Ще се отичта по-точно приносът на човек към осигурителната система

Втората дискусия в социалното министерство за съдбата на пенсионната реформа е преминала в отклонение от основната тема – усъвършенстването на тристълбовия пенсионен модел. Това стана ясно от брифинга след срещата на държавните институции, синдикатите и работодателите.

Причина за това е станало отсъствието от страната на финансовия министър Владислав Горанов. Социалният му колега Ивайло Калфин пък този път не дойде да осведоми журналистите за обсъжданите теми, тъй като бе в Перник на поклонението на колежката си Росица Янакиева.

На негово място застана съветникът му Николай Николов, който обяви, че днес дебатиращите страни са постигнали консенсус за нов начин за изчисляване на пенсионния коефициент, по който по-точно ще се отчита приносът на човека към осигурителната система и ще се дава възможност за по-пълно осъвременяване на осигурителните доходи, по които се изчисляват пенсиите.

Сега коефициентът се получава, като целият стаж се събира с осигурителния доход на човека, тази сума се разпределя на средния осигурителен доход за страната за същия период години, за който са трупани осигуровки.

Новото предложение е всеки месец да се изчислява този коефициент, не да се сумират отделно индивидуалният доход и осигурителният за страната, а да се намира средномесечният коефициент и да се дели на броя на месеците, на които е изчислен, разясни Николов. По думите му това няма да представлява техническа трудност за НОИ.

Оказа се обаче, че все още няма изготвени разчети за ефектите на тази мярка от НОИ – така не е ясно дали по този модел пенсиите няма да станат по-ниски. Индивидуалният коефициент не трябва да води до по-високи пенсии, трябва да отрази точния принос на човека към осигурителната система. Промяната в коефициента няма да значи ново пресмятане на вече отпуснатите пенсии, ще засяга само новоотдадените такива, опита се да обясни експертът.

Стана ясно, че по 3 точки от дневния ред е било решено да бъдат отложени до постъпване на допълнителна информация от НОИ – става въпрос за това дали да се изравнява необходимият осигурителен стаж за мъжете и жените, работещи в трета категория труд. На този етап има разлика – за жените той трябва да стигне 37 години, а за мъжете – до 40 години.

Под въпрос за дискутиране остават и условията за пенсиониране на учителите – в закона към момента е предвидено пенсионният им фонд да съществува до 2020 г. и поради това съдбата му ще се обсъжда заедно с тристълбовия модел. Едната възможност е след 2020 г. учителският пенсионен фонд да стане или капиталов и да мине към допълнителното задължително осигуряване, или да продължи да съществува като солидарен фонд, който се управлява от НОИ.

Съветникът на Калфин обяви и че се е обсъждал текстът от Кодекса за социално осигуряване, който гласи за работещите и осигуряваните на няколко основания – по няколко трудови или граждански договора, техният стаж за този период да се изчислява по друг начин – 4 години в такива условия на труд да се зачитат за пет.

Това е въведено през 2003 г., за да се насърчават хората да си показват доходите. Предстоят разчети каква е бройката на тези хора, за да се вземе по-точно решение дали това, че така човекът си повишава осигурителният доход не е достатъчен стимул, за да се въвежда още един, който приравнява работещите при тези условия на втора категория труд, заяви социалният експерт.