Екстремен адреналин с Уингсют

За съжаление има и доста смъртни случаи

Уингсюта или "крилатото летене" става все по-популярнен спорт и все повече хора се захласват по опасния му чар. Маневрите на летящите с уингсют, стават все по-опасни и по-впечатляващи с всеки изминал ден.

Модерните костюми за летене са разработени в края на 1990г. Имат допълнителна площ от плат между краката и подмишниците, което драстично увеличава съпротивлението при падане. Наричани още Бърдман костюми, Летяща катерица и др.

При нормални обстоятелства полета с уингсют обикновено завършва с отваряне на парашут, което дава възможност за летене от всяка точка, която осигурява достатъчно височина. Може да се скача от самолет или висока скала, което се нарича Base Jumping (скачане от база).

Летецът скача в „бездната на адреналина“, като носи костюм и парашут. Летенето изисква квалифицирани техники, които се различават в зависимост от местоположението и размера на въздухоплавателното средство, от което се скача. Тези техники включват ориентация по отношение на въздушния поток и всяко едно малко движение е от изключително значение за посоката и стабилността.

Излизането от BASE (база), като скали, хеликоптер, пара планер или балон с горещ въздух е коренно различно от излизането от движещ се самолет. Скоростта се генерира от земното притегляне и чрез движения на тялото, може да се ускори и намали. Лети се точно като птица, използвайки въздушните течения и с леки промени в позицията на тялото. Използва се GPS, за да се следи височината и момента в който да се отвори парашута за приземяване. Скоростта с която се пада надолу без помощни средства е около 180- 220 km/h, като костюма за летене може да я намали на около 40 km/h, което все още е твърде много.

Летенето с костюм е доста по-сложно от скачането с парашут. Някои асоциации изискват минимум от 200 часа свободно скачане с парашут, направени в рамките на последните 18 месеца, както и скачане с личен инструктор. След 500 скока вече може да се лети самостоятелно. Тези изисквания се прилагат и при закупуване на екипировка.

Уиндсюта не е част от Олимпийските игри, но това не му пречи да е част от Книгата на Гинес. През последните години хора от цял свят са записали рекорди за най-дълъг полет, най-масов скок и скок от най-висока точка.