Ева Паунова: В Плана “Юнкер” трябва да има механизъм, който да гарантира проекти в България

Потенциалът за създаване на растеж в България е по-голям, отколкото в други части на Европа, според председателя на ЕК Юрки Катайнен

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова участва в размяна на мнения със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен по време на вчерашното заседание на комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент. Темата на дискусиите беше представеното по-рано този месец законодателно предложение за създаване на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на инвестиционната офанзива на Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Българският депутат попита заместник-председателя на ЕК как според него може да се избегне ситуация, при която финансовата подкрепа от фонда задълбочава регионалните неравенства в ЕС. „Въпреки че предложеният от Комисията текст не предвижда предварително географско разпределение на инвестициите, е важно да се обмисли създаването на механизъм, който да гарантира известна пропорционалност на одобрените проекти”, заяви Паунова. Според нея при равни други условия инвестициите в проекти в по-бедните и отдалечени региони на Съюза като България имат по-голяма социално-икономическа възвръщаемост и добавена стойност за ЕС.

В своя отговор г-н Катайнен посочи, че за държави като България е особено важно да използват техническата помощ от ЕК и ЕИБ при подбора и структурирането на проектите, за да се възползват максимално от възможностите за финансиране. Според него потенциалът за създаване на растеж в България е по-голям отколкото в други части на Европа, но е важно публичният и частният сектор да структурират правилно проектите, за да отговорят на търсенето. Заместник-председателят на Европейската комисия увери Паунова, че европейските институции ще предоставят техническа подкрепа на нуждаещите се страни. Г-н Катайнен разпространи своя отговор на запитването от българския евродепутат и в социалната мрежа Twitter.

„За да може фондът да изпълни очакванията и да постигне максимален мултиплициращ ефект е от особено значение да бъдат идентифицирани рисковите проекти, които в противен случай не биха били реализирани”, смята Ева Паунова. Това ще бъде едно от основните предизвикателства пред Инвестиционния комитет на фонда, който според проектозакона ще бъде отговорен за одобряването на конкретните проекти без да се съобразява с географски или секторни квоти.