Поредна антитерористична операция във Франция (обновена)

Петима души са арестувани при операция за разбиване на джихадистки мрежи

Френските власти арестуваха двама души по подозрения в тероризъм във вторник сутринта. Спецоперацията започна рано в района на южния град Монпелие и все още продължава, предаде bTV.

Задържаните са членове на джихадистка групировка. До акцията се стигна, след като разузнавателните служби разбрали, че 20 души - местни жители, са отпътували за Сирия, за да се сражават в редиците на „Ислямска държава”. Шестима от тях, на възраст между 18 и 30 години са били убити в боевете.

В понеделник говорител на екстремистите заплаши Европа с нови атаки и допълни, че след атентата в редакцията на „Шарли Ебдо” европейците още нищо не са видели.

Обновена в 14:20 часа - Петима души са арестувани днес от специалните полицейски сили в южния френски град Люнел при операция за разбиване на джихадистки мрежи, съобщи БТВ, цитирайки АФП. Петимата са близки на жители на града, заминали на джихад в Близкия изток. Двама от задържани се били върнали от Сирия.

Градчето Люнел в департамент Еро привлякъл вниманието на спецчастите, след като местни медии съобщили, че 10 местни жители възнамеряват да заминат за Сирия, за да се бият в редиците на ислямистите. В Люнел живеят около 26 000 души.