Кънев: Правосъдието е в дълбока криза

Промяната в съдебната система е наша, насъщна нужда, а не на Европейската комисия, според председателят на ДСБ

Ако докладът, който очакваме от Брюксел, ни успокои, за нас ще има много тежки последици. Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев каза в "Преди всички" по БНР.

„Много от колегите предпочитат нещата да останат каквито са и се стремят към формални промени и ако се хлъзнем по тази посока, последиците ще бъдат много тежки, защото положението в България е критично, правосъдието е в много дълбока криза и промяната в него е преди всичко наша, вътрешна насъщна нужда”, категоричен е съпредседателят на Реформаторския блок.

„Както успяхме да постигнем широко мнозинство, така ще успеем и с тази стратегия”, заяви Кънев.

В петък изтича крайният срок за номиниране на главен съдебен инспектор. Радан Кънев коментира, че „Достойни номининации има и в момента, би било добре, ако можем да се обединим около една. Инспекторатът е загубил инерцията от преди години”.

„Ние трябва да му върнем тази сила. От името на Реформаторския блок вероятно няма да има кандидатура. По-широко подкрепена кандидатура е нещо възможно”, категоричен е Кънев.

Председателят на ДСБ заяви още, че реформаторите няма да обсъждат повече дали Висшият съдебен съвет да работи като постоянен орган или не.