Добрев: Малко вероятно е да има грешка в показанията на електромерите

Днес енергийната комисия ще се събере, за да разисква двойните сметки за ток, които получиха клиентите на „Енерго-Про”.

„Според мен е небрежност. Формално те са спазили изискванията на наредбата, като са отчели в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това са направили второ засичане. Но те са слели двете фактури и изискват плащане в един краен срок, което прави тази фактура два пъти по-голяма, отколкото трябва да бъде”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев по повод двойните сметки на клиентите на „Енерго-Про”.

Той обаче отчете като малко е вероятно да има грешка в показанията.

„Възможно е да има много малък брой такива случаи. Но всяко едно от ЕРП-тата приема оплаквания в тази посока”, добави той.

„Хубавото е, че това не е масов случай както през 2012 година. Замириса ни на глоби. Явно е, че с добро не става. Трябва да направим така, че глобите да са толкова високи, че да действат превантивно. Не може заради това, че някой не може да си организира инкасаторите, цялата държава да се занимава с това конкретно ЕРП. В случая става въпрос точно за това – някой не може да си организира инкасаторите да проверяват по време на празниците”, коментира още Делян Добрев, но изключи вероятността да са сбъркани показанията, посочени в електромерите.

В момента глобата, която може да се наложи на конкретното ЕРП е в размер от 20 000 лв. Добрев обаче се обяви за по-солени санкции.

„Това ще го реши регулатора”, коментира той.

Днес в 14 часа енергийната комисия ще се събере, за да разисква двойните сметки за ток, които получиха клиентите на „Енерго-Про”.

Делян Добрев отказа да прогнозира дали ще има промяна в цената на електроенергията, но се закани да има промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене в парламента.

„Смятам, че политиците не трябва да говорят за цената на тока. Това е работа на регулатора – той да изчислява колко да струва тока, колко да плащаме ние. В противен случай се трупат едни дефицити, както миналата година се намали тока с 5% и се създаде дефицит от 600 млн. лв. Това са следствията от политическите поръчки. Това, което трябва да направим сега е да свием този дефицит от 600 до 800 млн.лв., за да не бъде платен отново от всички нас с увеличение цената на тока”, добави още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.