Дрон се разби на поляна пред Белия дом (видео)

Близо 200 инцидента са се случили с подобни машини в центъра на Вашингтон или на ключови места в града

Дрон кацна на поляната пред Белия дом в понеделник, съобщава Ей Би Си.  „Вашингтон поуст“ уточнява, че машината е от клас квадрокоптер. Инцидентът е станал на Южната поляна.

По време на инцидента в Белия дом Барак Обама и съпругата му са били на визита в Индия, но техните дъщери Маша и Саша са се намирали в сградата. Службите за сигурност са поставени в повишена степен на тревога.

Мъж се обадил на охраната на Белия дом, за да си поиска дрона, съобщава АП. Той заявил, че използвал дрона за забавление, но загубил контрол над машината и се притеснил като я видял по телевизията.

Районът около Белия дом е забранена зона за полети. Тя се охранява строго, но изглежда има пропуски в сигурността за дронове.

Катастрофата става на фона на усилията на Федералната авиационна администрация (FAA) да разработи дългоочакваните правила за търговска безпилотни летателни апарати.

През 2012 г. Конгресът нареди на FAA да разработи правила за търговските безпилотни самолети, които варират от няколко унции до толкова голям, колкото e пътнически самолет, как те да споделят небето с пътнически самолет.

Досега търговските безпилотни самолети са до голяма степен са забранени, въпреки че FAA е издала 16 разрешения от 295 заявления за цели като филми или други инспекции.

В момента не се съобщава кой стои зад разбилия се кадрокоптер. Си Ен Ен обаче разкрива, че близо 200 инцидента са се случили с подобни машини в центъра на Вашингтон или на ключови места в града като Мемориала на Линкълн, националното летище, Капитолия и други места.