Евродокладът: Напредъкът на България в съдебната реформа е бавен

Еврокомисията обаче хвали правителството, защото само̀ е назовало проблемите в съдебната система

Напредъкът на България в съдебната реформа и в борбата с корупцията и организираната престъпност е бавен. Това е основното заключение на Европейската комисия в доклада за страната ни по механизма за сътрудничество и проверка, съобщиха източници от Брюксел за „Труд". Посочени са същите две слабости, които фигурираха и в доклада от 2014 г. - бягствата на осъдени и несъвършената система за случайно разпределение на делата в съда.

Положителни са оценките за главния прокурор Сотир Цацаров и в трите глави от доклада - по съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност, но не са такива за Висшия съдебен съвет ( ВСС), за изпълнителната власт в лицето на Министерството на правосъдието и за законодателите. Към тях са насочени главните очаквания на ЕК за конкретни мерки, които да доведат до бъдещ напредък.

Експертите на ЕК отбелязват, че „обвинението е постигнало увеличение на броя и бързина на процедурите по корупционни дела и дела срещу организираната престъпност". Те сочат, че „основното забавяне е в съдебната фаза, където има случаи делата след дълго време да се връщат обратно на прокуратурата", което се тълкува от общественото мнение като отказ от правосъдие от страна на съдиите.

Правосъдното министерство в най-кратки срокове да подготви промени в действащия Наказателен кодекс, като в същото време побърза с изготвянето на нов, препоръчват евродокладчиците. Според тях има "остра нужда" от промени в антикорупционните текстове, отнасящи се до лица от висшите етажи на властта, до търговия с влияние, даване и приемане на подкупи.

На правосъдното министерство е вменено също да изготви национална антикорупционна стратегия. От ЕК напомнят, че същата препоръка е имало и в предишни доклади, но не е изпълнена."Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава да не е считан от всички като автономен и независим орган, способен ефективно да защитава независимостта на магистратите от изпълнителна власт", пише в доклада. На ВСС се препоръчва настойчиво да реши въпроса с различната натовареност на съдиите.

Сериозна критика е отправена към парламента, където "от почти 2 години не е избран главен съдебен инспектор". ЕК настоява изборът да стане възможно по-скоро и го оценява като "важен тест за българските институции".

Продължаващите поръчкови убийства и убийствата на свидетели у нас също са влезли в доклада в частта му за организираната престъпност. Отчита се, че организираната престъпност влияе върху властта на местно ниво и възпрепятства и там чрез различни методи ефективните разследвания.

Европейските експерти смятат, че прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС през 2013 г. е довело до разстройване на системата. Имат опасения, че същото може да се случи и с изваждането на антимафиотите от ДАНС, но са получили уверение от правителството, че е наясно с този проблем и ще проведе реформата, без да настъпят сътресения.

Еврокомисията обаче хвали правителството, защото само̀ е назовало проблемите в съдебната сфера и борбата с корупцията. Като успех са отчетени изработването и приемането на съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов, която миналата седмица бе подкрепена и от всички политически партии в Народното събрание без “Атака”.

В черновата се прави разграничение между управленията на Пламен Орешарски, на служебното правителство на Георги Близнашки и сегашния кабинет на Бойко Борисов.