Погват малките фирми за трудови договори и осигуровки

Трудовите инспектори ще дебнат и за работното време

Масирани проверки в малки и средни предприятия за работници без сключени трудови договори е включила в годишния си план Главната инспекция по труда (ГИТ), съобщиха от ведомството за "24 часа". Ще се проверява и дали работодателите не са сключили договори за минимално заплащане, а дават пари на ръка допълнително.

Тази мярка цели да се ограничи сивата икономика, обясниха от главната инспекция.

Проверките ще включват и нарушаване на договореното работно време. Едно от най-честите нарушения, които прави бизнесът, е назначаването на хора на 4-часов работен ден, а работа на пълен.

Засилено внимание ще бъде обърнато и на компании, които бавят заплатите, обясниха още от ГИТ. През миналата година след намеса на инспекцията са били изплатени забавени заплати на стойност над 49 млн. лв., отчетоха от ведомството.

Трудовите инспектори ще дебнат и за незаконно наемане на чужденци.

Причината са засилената бежанска вълна и сигнали за наемане на нелегални чужденци, които нямат разрешително за пребиваване в страната.

Инспекцията ще прави и извънредни кампании при установяване на нередности в повече от едно предприятие в определен бранш.

Миналата година е имало 3 такива кампании. Те бяха насочени към безопасността в мините заради опасността от наводнения, заводите за боеприпаси след взрива в Горни Лом и в строителството. Проверките на заводите за взривове ще продължат и през 2015 г., като вместо веднъж годишно щели да бъдат проверявани по два пъти.

През 2015 г. засилено ще бъдат проверявани и фирми, в които през миналата година е имало много злополуки на работното място, обясниха от ГИТ.