Депутатите ще изслушат КФН за надзора на пенсионните осигурителни дружества

Бюджетната комисия ще реши има ли там сериозни проблеми, които да изискват смяна на ръководството

В четвъртък Комисията за финансов надзор (КФН) ще отговаря пред депутатите от Комисията по бюджет и финанси за цялостната си дейност и по-специално за надзора на пенсионните осигурителни дружества. Това стана ясно от думите на шефката на комисията Менда Стоянова. 

„Надяваме се, че ще се откроят и онези проблеми, които бяха презентирани пред медиите като непреодолими", каза в Пловдив Стоянова. Бюджетната комисия трябва да си направи изводи има ли там сериозни проблеми, които да изискват смяна на ръководството.

Менда Стоянова напомни, че членовете на Комисията по финансов надзор се избират от Народното събрание, имат мандат и смяната им не е въпрос на желание на медиите. Актовете на комисията, включително издадените на медии, могат да бъдат обжалвани в съда.

Според Менда Стоянова проблемът с Комисията по финансов надзор е нашумял във връзка със сериозните медийни изяви на собственика на една медийна група. Той е започнал тази атака срещу КФН и срещу нейния шеф още по-рано, още по време на фалита на КТБ. „За мен наистина е странно защо се съсредоточават атаките към КФН, по отношение фалита на КТБ, вместо към банковия надзор или към одитора KPMG, но явно такава е мотивировката на въпросния шеф на тази пресгрупа", каза Стоянова.

Тя смята, че е по-резонно да се повдигне въпросът каква е отговорността на банковия надзор за КТБ, отколкото за КФН, предаде Cross.