„Сребърния фонд“ е добра гаранция за парите на осигурените

Фондът е добра гаранция за парите на осигурените

По този начин парите няма да се използват за изплащане на текущите пенсии, каквито бяха притесненията на опонентите. Промените предстоят да се обсъдят в работната група и се надявам да постигнем максимален консенсус. Това каза народният представител от ГЕРБ– Русе Светлана Ангелова по повод предложените от Министерството на финансите /МФ/ промени в Кодекса за социално осигуряване / КСО/ и в Закона за Държавния фонд. По думите й, целта е гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и по - точно т. нар. „Сребърен фонд“.

„В предложените промени правото на избор е в много по-голяма степен гарантирано. Давайки възможност на родените след 1959 г. многократно да упражнят правото си на избор на осигуряване във втория стълб се парират всякакви спекулации, съзнателни и несъзнателни опити за създаване на напрежение у хората, че държавата ще решава вместо тях“, добави Светлана Ангелова , която е експерт с дългогодишен опит в сферата на социалното подпомагане.

Промените са в отговор на отправените критики по приетите текстове в КСО в края на 2014 г., даващи право на избор на осигуряване във втория стълб на лицата родени след 1959 г. Същите са представени на членовете на работната група за промени в пенсионната система към министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и предстоят да се обсъдят.

Съгласно проекта за промени в КСО, лицата родени след 1959 г. ще могат да правят многократно избор къде да се осигуряват във втория стълб – в УПФ или в НОИ. Това право може да се упражнява веднъж в рамките на 1 година от възникване на осигуряването и до 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране по чл. 68, ал. 1 от КСО.

Връща се и принципа на служебно разпределение на лицата, започващи за първи път работа и неизбрали до 3 месеца УПФ.

Лицата, които изберат да се осигуряват във фонд „Пенсии“, средствата им по индивидуалната партида от УПФ ще се прехвърля в Сребърния фонд, вместо в НОИ.