106 от язовирите в страната са в предаварийно състояние

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа сочат, че те трябва да се следят, особено притокът на р. Тунджа при Сазлийка

106 са язовирите, които са в предаварийно състояние. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” зам.-министърът на околните среда и водите Павел Гуджеров. Той подчерта, че това е повече от първоначално обявените за потенциално опасни 78 язовира. Гуджеров съобщи, че на места в момента има високи нива на реките, но те не са критични и не изискват обявяването на червен код. 

„Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа сочат, че те трябва да се следят, особено притокът на р. Тунджа при Сазлийка. При р. Арда системата отчита, че водните нива са достигнали прага на повишено внимание. В Западнобеломорския район е важно да се наблюдава долното течение на р. Струма“, съобщи Гуджеров. Очаква се повечето от реките да започнат да се оттичат към устията си или да останат на същите нива, допълни зам.-министърът. Той поясни, че кратковременни повишения са възможни в Черноморския басейн. Въпреки че има обявен жълт код за река Мочурица при село Воденичене и за река Тунджа при Ямбол и Елхово, все още никъде няма обявен червен код, каза още Павел Гуджеров. Той съобщи, че по ОП „Околна среда“ са предвидени средства за система за наблюдение на водите в реално време, което би позволило да се прогнозира какви защитни обеми трябва да бъдат осигурени в язовирите. За тази година е предвидено и изграждане на система за ранно предупреждение в горното поречие на река Тунджа.