Преразглеждат закона за детските помощи

В момента начинът е такъв, че детето взима помощи когато роди и родителите му също взимат помощи, защото то е на 14 години

Към момента се преразглежда закона за детските помощи. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.
 
"В момента начинът е такъв, че детето взима помощи когато роди и родителите му също взимат помощи, защото то е на 14 години. Трябва по-сериозни мерки да се предприемат, защото се увеличават оставените в домовете деца", категоричен бе Калфин.

По отношение на майките-студентки министърът предложи да има промяна в досегашната процедура, защото има страшно много майки, които записват един семестър от 300-400 лева, за да вземат помощта от 2880 лева и после се отказват да учат. Предложението му е помощта да се изплаща на части до края на обучението.

Калфин коментира и отношенията си с финансовия министър Владислав Горанов, като по негово мнение работят добре заедно. "Ако искаме да стабилизираме пенсионната система, поне за 20-30 години напред да е стабилизираме, трябва да променим отделни параметри", обясни социалният министър.

Той изрази мнение и за съчетаването на НОИ с пенсионната система: "Механизмът е такъв, че човек по всяко време може да променя решението си къде да си държи парите за пенсия", като добави, че допълнително ще е обсъжда реформата със синдикатите и работодателите във вторник.

По негово мнение има територия за общи действия между БСП и АБВ. "Готов съм да коментирам тяхното обвинение, че имаме дясна социална политика", категоричен бе министърът.