СИРИЗА: Съгласуваната с Еврогрупата програма е мъртва

Свят

25-01-2015, 21:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Гърция избират парламент (обновена)

СИРИЗА води на предсрочните избори в Гърция

Партията е на крачка от самостоятелно правителство

Действието на програмата, съгласувана от гръцкия финансов министър Гикас Хардувелис с Еврогрупата, се преустановява, обяви отговорникът за икономическата политика на партията СИРИЗА Янис Милиос, предаде bTV.

В отговор на въпрос какво ще прави в понеделник на срещата на Еврогрупата гръцкият финансов министър, Милос отговори: "Смятам, че Хардувелис ще затвори всички въпроси от технически характер. Що се отнася до програмата, която беше договорена от Хардувелис като представител на (премиера Андонис) Самарас, сега тя е мъртва".

Милос подчерта, че днешната победа на СИРИЗА е "исторически момент за цяла Европа." "Ние обръщаме нова страницата в нашата страна, гръцкият народ взема бъдещето в свои ръце", каза политикът. Според него, СИРИЗА ще сформира правителство на националното спасение.

Гръцката лява партия СИРИЗА, която печели днешните предсрочни парламентарни избори, може да получи 146-158 места в 300-местния парламент, съобщи държавната телевизия "НЕРИТ".

За сформирането на самостоятелно правителство на партията й трябва най-малко 151 места.

Според данните на екзит половете дясноцентристката партия "Нова демокрация" на сегашния премиер Антонис Самарас печели 23% до 27% процента от гласовете.

На трето място са две партии – центристката "Реката" с 6,4-8,0 процента и ултрадясната "Златна зора" с 6,4-8,0 процента.