Д-р Ангел Кунчев: Очаквам грипната епидемия да обхване цялата страна

Вероятно още другата седмица някои области ще достигнат до епидемични стойности, според здравния инспектор

Очаквам грипната епидемия да обхване цялата страна, само че не едномоментно и не едновременно. Това каза в интервю за „Фокус” Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

Според него, вероятно още другата седмица някои области ще достигнат до епидемични стойности. „Това се решава на място, според данните, които имаме. Тук също има увличане по механично вземане на решения и преценка на база само на заболеваемостта, което е грешка”, заяви той. 

„Има хубав разработен математически модел, който ние епидемиолозите ползваме, но той е само за ориентация”, каза д-р Кунчев и добави, че само на базата на тези 250-260-300 на 100 хиляди заболели, не може да се вземе решение. 

„Обикновено имаме предвид много други фактори като търсената медицинска помощ, особено при общопрактикуващите лекари в Спешна помощ, търсенето на специфични медикаменти в аптеки, отсъствието от училищата и то най-вече в ниските училищни групи – 4 – 5 клас, в яслите, в градините, които ни дават доста точна представа за ситуацията”, обясни още д-р Ангел Кунчев.