Кралев: Липсата на качествени мениджъри е най-големият проблем във футбола ни

Трябва да игнорираме това разделение на олимпийски и неолимпийски спортове, заяви Министърът на спорта

Министърът на спорта Красен Кралев даде обширно интервю за предаването „Спорт+“ по телевизия TV+. В него той говори подробно за проблемите на българския спорт и в частност футбола, като разкри вижданията си как те могат да бъдат решени и защо спортът ни стигна до това лошо ниво в момента. Според Кралев основният проблем на футбола ни е липсата на качествени мениджъри. Ето и какво каза още министърът:

 

- Защо спортът ни е в такова състояние в момента?

- Много пропуски са направени през последните 25 години при преминаването от една стройно организирана система преди 1990 г., без да успеем да изградим нова. Голяма част от западните демокрации стъпиха на основите на нашата система навремето. Взеха по-доброто от нея и я адаптираха. Ние не успяхме да се адаптираме към пазарните условия. Няма действаща адекватна система на спорта. Всички управляващи неглижираха спорта, без правителството на Борисов в предния му мандат. Това време не може да бъде наквасено за 4 или 8 години.

 

- Как може да се преодолее това?

- Пропуснали сме много шансове. Стигнали сме дъното. Но аз не съм пратен да тупам топката и да отлагам процесите и да се нося на гърба на славата. Пратени сме да правим реформи.

 

- Нямаме баскетбол и волейбол в София. Не е ли притеснително това?

- Притеснително е. Тези спортове са оставени само на милостта на частния бизнес. Голям проблем е, че не сме научили спортните клубове и мениджъри да представят продукта си и да го рекламират. Трябва ни нов закон за спорта. Трябва да допуснем университетите да участват във финансирането на професионалните клубове и да участват в състава на федерациите като членове. Този метод е използван много в западните демокрации и в САЩ. С това ще дадем шанс на волейбола, футзала и баскетбола да си стъпят на краката.

 

- Не съжалявате ли, че се съгласихте да седнете на този стол?

- Не категорично. Аз съм част от този спорт. Ще се гордея ако идеите ми бъдат реализирани. Федерациите знаят, че има нужда от реформи. Има спортове, които са подценени, а не са олимпийски. Трябва да игнорираме това разделение на олимпийски и неолимпийски Средствата трябва да се разпределят справедливо.

 

 - Няма ли да има обидени?

- Винаги ще има обидени. До края на януари трябва да приключим с домакинствата на събития, които държавата ни ще приеме. И всички ще знаят какви пари ще отпусне държавата. До края на месеца трябва да се отпуснат и парите за олимпийска подготовка. Ако има обидени, ще дискутираме и коригираме. Но шансът да се допусне грешка е минимален, тъй като сме изключили субективния елемент.

 

- Има ли нужда от Министерство на спорта? Преди време Юлия Берберян заяви, че то е излишно…

- Това е несериозно. Няма какво да го коментирам. Има нужда от ММС. Всички работим, за да подсигурим максимално добри условия за спортистите за форумите, в които участват. Трябва да се създадат правилата, според които ще съществуват организациите. Именно те трябва да се създадат.

 

- Достатъчно ли са средствата, отдели за спорта?

- Не са достатъчни, но това са в рамките на възможностите в период на тежка икономическа рецесия. Ще направя всичко възможно догодина бюджетът да се увеличи. Доволен съм, че за тази той поне не беше намален.

 

- Изтичат ли средства от Министерството на спорта по някаква линия?

- Не изтичат средства. Категорично мога да заявя.

 

 - Има ли добри кадри в спорта, които да направят нещо ново?

- Имаме добри спортисти и треньори в НСА. Там имаме качествени специалисти. Имат достъп до най-модерните практики и академични разработки за водене на подготовка. Сериозният проблем е, че няма спортни мениджъри. Които да са подготвени да управляват съоръжение като „Бай Арена” или „Арена Армеец”. Те трябва да се товарят със събития. А това не може да стане с 30 събития годишно. Трябва на ден да има по няколко ивента, концерти дори.

 

 - Кога ще имаме нормални стадиони в България?

- Състоянието им е свързано с икономическото състояние на държавата. Правят ги общините или клубовете. В последните години почти няма нов изграден стадион с частни или общински стадион.

 

- Вярвате ли че ЦСКА и Левски ще излязат от кризата?

- Винаги грандовете предизвикват най-голям интерес. Аз не бих фаворизирал нито един отбора. Но съм изумен при наличието на такава маса от фенове, как няма хора, които да поемат инвестициите на един такъв отбор и да се работи спокойно. Масата фенове може да бъде сериозен проводник на нови интересни от страна на фирми и компании. А иначе вижте, че има и други силни отбори, като Литекс и Лудогорец. Локо Сф и Славия също са стабилни отбори. Без бомбастична селекция, но функционират.

 

- Когато бяхте президент на Черно Море кое беше най-трудно?

- Самото влизане в тази сфера беше доста трудно. Адаптацията първата година беше по-драматична. Но аз бях свикнал да работя при хронична липса на средства. След това се свиква. Друг свят е, много по-различен от останалите.

 

 - Липсата на качествени мениджъри е най-големия проблем във футбола ни?

Без тях не можеш да бъдеш адекватен на големите грандове. Няма как отбори със селекция за 3-4 млн да се борят са грандовете на Европа. Както и с 20 000 лв. няма как един спортист да вземе медал.

 

 - Голяма част от хората в миналото не се отнасяха сериозно км спорта?

- Те са били освободени по физическо и не са обичали спорта. В тази връзка мога да поздравя премиера Борисов за това, което прави. Има биткаджийски дух и прави каквото може.

 

Източник: sportonline.bg