Удължават срока за плащане на втората фактура, издадена от "Енерго-Про" (обновена)

Портфейл

25-01-2015, 16:20

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Средната януарска сметка на клиентите е 51 лв., отчитат от Енерго-Про

Най-важният приоритет на правителството е финансовата стабилизация на енергийния сектор, увери Петкова

Срокът за плащане на втората фактура, издадена от "Енерго - Про", ще бъде удължен с 15 дни. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде "Фокус".

Поводът за извънредния брифинг е появилата се вчера информация, свързана със завишени сметки за електроенергия на клиенти на "Енерго - Про". Министърът поясни, че около 67 хиляди потребители на дружеството са засегнати от издаване на две фактури или около 5% от клиентите на дружеството във Варна.

„Важно е в този момент да бъде информирана българската общественост затова какво всъщност се е случило. След информираността ми по темата, веднага проведох разговори с ръководството, за да изясним причините относно сигналите на потребителите. От страна на "Енерго - Про" беше пояснението, че причината затова да бъдат налице две фактури в рамките на един отчетен период, е свързан със стремежа на дружеството да спази Наредбата за отчитане на потребената електрическа енергия, а именно да спази нормативно определения срок не повече от 31 дни, веднъж в месеца да спази своя ангажимент да отчете потреблението на електрическата енергия", заяви Петкова.

"В резултат на това, какво се е получило на практика - една част от абонатите на "Енерго - Про" са получили една фактура за периода от 23 ноември до 21 декември 2014 г. и следваща за периода от 22 декември 2014 г. до 12 януари 2015 г. Пояснено беше, че е извършено извънредно отчитане, което се е провело на 11 януари. В резултат на това част от абонатите на дружеството са получили две фактури в рамките на един и същи месец", посочи министърът.

Петкова обясни и в какво се изразява проблемът и недоволството на засегнатите граждани. „Падежът и на двете фактури настъпва на 10 февруари 2015 г. Потребителите на енергия ще трябва да заплатят тези две фактури. Срокът на плащане по втората фактура ще бъде удължен, за да не се стига до спиране на тока на абонатите, които не са се издължили в този срок.

 

"Българското правителство няма да допусне сценарий като този от преди две години. Държавата ще впрегне всички свои усилия и механизми, за да провери и да защити интересите на българските потребители", увери Петкова.

"Контролните органи на Министерство на енергетиката от Дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" са планирали и ще извършат проверки, свързани с измервателните уреди в трите електроразпределителни предприятия поетапно, като ще започнат от "Енерго - Про", за да не се получават подобни неприятни ситуации", каза още министър Петкова.

Тя отбеляза, че от ръководството на "Енерго - Про" ще уведомят своите абонати, че срокът по плащане на втората фактура ще бъде разсрочен и няма да се стига до спиране на тока на абонатите, които не са се разплатили в този срок. По време на брифинга стана ясно, че на сайта на "Енерго - Про" ще има открит телефон, на който всички абонати ще получат информация по тази тема.

„Ако погледнем реално сметката по отчетния период дните стават 50, а не 31. Нормативната уредба, която урежда регламентирането на реда за отчитане на потреблението на електрическа енергия допуска такава възможност. Възможно е в рамките на един месец от календарната година, да се получи отчитане на електрическа енергия за два периода.Това е едно несъвършенство може би на нормативната уредба, което ние ще разгледаме и обсъдим. Поканих ръководството на трите електроразпределителни предприятия на среща в Министерство на енергетиката. Надявам се, тя да бъде ползотворна, да можем да си кажем нещата ясно в прав текст и да търсим общ изход от ситуацията", каза още министърът.

Министър Петкова уточни, че се надява създалата се ситуация да е лошо планиране на работата на "Енерго - Про". Тя увери, че при другите електроразпределителни дружества не се очакват подобни изненади.

"Най-важният приоритет на правителството ще бъде финансовата стабилизация на енергийния сектор. Всички вие знаете, че секторът е в тежко финансово състояние. Българската енергетика няма проблеми с техническата си част и наличието на кадри, които да извършват технологичните дейности в енергетиката", отбеляза министъра.

Министър Петкова посочи, че финансовата стабилизация на енергийния сектор преминава през различни мерки: „В момента водим много интензивни преговори с двете американски централи, свързани с дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия. Надяваме се да постигнем нашата цел, а имаме и разбирането на американските ни партньори да предоговорим условията по тях. Това до голяма степен ще "развърже възела" в енергетиката. От друга страна готвим и законодателни промени. Законът на енергетиката предстои да мине на второ четене. Готвим законодателни промени, които се надявам да решат до голяма степен финансовите".

На въпрос от къде ще се намерят пари НЕК да се издължи на двете централи - "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" , за да се предоговорят цените, министърът обясни, че задълженията на НЕК са доста сериозни по отношение на двете американски централи, 360 млн. е към едната централа, а 340 млн. към другата.

"Към настоящият момент НЕК няма такива финансови възможности. Преговаряме с нашите партньори първо да предоговорим условията на договора, а след което ще пристъпим към изготвянето на погасителен план, който ще ни даде възможност да се издължаваме регулярно, след като цените, по които НЕК ще изкупува енергията от двете американски централи ще бъде редуцирана", допълни още тя.