БНР навършва 80 години днес

Общество

25-01-2015, 08:58

Снимка:

БНР

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Световния ден на средствата за масова информация

Българското национално радио навършва днес 80 години. Юбилеят се чества под мотото "Властелинът на ефира"

Началото е през 1935 година. На 25 януари през онзи година цар Борис III подписва указ. С него радиоразпръскването у нас става държавна собственост, съобщи БНР. Първоначално програмата е 7-часова. Новини е имало два пъти на ден - сутрин и вечер по 10 минути. Първото пряко включване е от септември 1940 година. Тогава са тържествата по повод присъединяването на Южна Добруджа към Царство България:

Драги слушатели, обаждаме ви се от сърцето на освободена Добруджа. След малко оттук ще ви предадем молебена и парада на войските по случай днешния двоен празник.

Всъщност най-стария запис, който пази радиото е от преди то да съществува. В Златния фонд има запис от 1897 година - плоча на Алоис Мацек с българско хоро.

80 години след създаването на радиото за 14 пореден път тази вечер ще бъдат раздадени наградите "Сирак Скитник", които носят името на първия директор на медията. Kатегориите са три - за радиожурналистика, където номинирани са Илияна Райчева от Радио България, спортния журналист Румен Генов от Радио Варна и Людмила Борисова от Радио Шумен.

В кaтeгорията за радиопредаване са номинирали екипът, реализирал мултимедийния проект "Кабинет 90" по Радио София, "Седмицата на бързи обороти" по "Хоризонт" за изданията й в събота и в неделя, както и дискусионното предаване на Радио Шумен "Клуб петък".