Сайтът за фалшиви дипломи се покри, продължава във Фейсбук

Мрежата продължава да изобилства от предложения за изработване на документи и писмени работи

Сайтът, предлагащ фалшиви дипломи за средно и висше образование, вече е свален. Платформата, чрез която се търгуваха документи за образователен ценз, вече не е достъпна, съобщава „Телеграф“. От МВР, обаче, признаха, че сайтът не е свален от тях.
„За да можем да пристъпим към подобни действия, трябва да е налице извършено престъпление, т.е. да е осъществена покупко-продажба на фалшив документ“, обясниха разследващи. Това означава, че продавачите на образование сами са свалили сайта си, чрез който набираха клиенти.

Според Наказателния кодекс собствениците на страницата би трябвало да са осъдени до 3 години затвор заради създаване на фалшиви официални документи. За да се случи това, те трябва да бъдат задържани след разследване и то с доказателства за вече извършена сделка.

Същата оферта, която беше публикувана на сайта diplomirabota.wordpress.com, съществува и във Фейсбук, където за целта е създадена цяла страница. Там, както и в сайта, продължават да се предлагат фалшиви документи. Ценоразпис в социалната мрежа липсва, но офертата на вече затворения сайт преди дни беше за документи от 900 до 1800 лв.

В интернет продължават да се намират предложения за изготвяне на фалшиви дипломи. Такъв сайт е diplomibg.blogspot.som, чието съдържание е аналогично с това на сваления. Интернет изобилства и от оферти за изготвяне на дипломни работи за различни специалности.

Въпреки че подобни сайтове се появявта изключително често и в края на миналата година просветното министерство дори сезира прокуратурата за такова закононарушение, до момента информация за задържани и осъдени търговци на образование липсва.