Първи неуспешен опит за изваждане на корпуса на падналия в Яванско море самолет

Това е крачка назад в опитите да бъдат извадени телата на останалите пътници

Индонезийските спасителни екипи са вдигнали фюзелажа на катастрофиралия самолет на AirAsia близо до повърхността преди да потъне на дъното на Яванско море отново, след като използваните балони са се пукнали, съобщава АП. Това е крачка назад в опитите им да извадят телата на останалите пътници.

Нови четири тела са открити в района, където десетки водолази се борят с голямото вълнение и ниската видимост, докато се опитват да извадят дългия 30 метра корпус на самолета, заяви Суряди Супряди, ръководителят на Националната издирвателно-спасителна агенция на Индонезия.

Вчера за първи път водолази достигнаха до фюзелажа и извадиха шест тела. Общо са намерени 69 тела до момента от самолета с Полет 8501, който падна на 28 декември със 162 души на борда в Яванско море при полет от Сурабая, Индонезия, до Сингапур.

Властите вярват, че има още тела в корпуса на самолета.

„Нуждаем се от допълнителни балони”, каза Супряди след днешния неуспех. По думите му пилотската кабина е на около 500 метра от фюзелажа, който е на дълбочина 30 метра. Телата на пилотите може да са в кабината. „Водолази ще ги извадят, ако са там”, добави той.

Медии съобщават, че корпусът е бил вдигнат до около 7 метра под повърхността преди балоните да се спукат и отново да потъне на дъното. При вдигането на корпуса са изпаднали вещи на пътниците – такива като бисквити, кутийки с мляко и дори iPhone със слушалки, също така части от възглавници и маси, отбелязва Detik.com.

Смята се, че лошото време е било основен фактор за катастрофата.