Млада американка влиза в затвора, искала да участва в джихад

Свят

24-01-2015, 13:30

Снимка:

БТВ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Искала да се омъжи за ухажор от интернет, който се биел в редиците на „Ислямска държава”

Деветнадесетгодишна американка, която се опитала да замине за Сирия да помага на джихадистите от „Ислямска държава”, беше осъдена на 4 години затвор, предаде БТВ, цитирайки Асошиейтед прес.

Шанън Конли изслуша решението на федералния съд в Денвър в присъствието на родителите си, облечена в затворническа униформа и с черно-кафява забрадка. Конли се призна за виновна по обвинението в заговор за подкрепа на чуждестранна терористична организация.

Агенти на ФБР казаха, че тя искала да се омъжи за ухажор, с когото се запознала в интернет и който ѝ казал, че се бие в редиците на „Ислямска държава”. Тя пожелала да замине да се бие редом с него или да използва уменията си на медицинска сестра.

Конли, която приела исляма, била арестувана през април, докато се качвала на самолет, с който се надявала да стигне до Сирия. Властите узнали за интереса ѝ към екстремизма през ноември 2013 г., когато започнала да обсъжда тероризма със служители в денвърска църква.

Агенти на ФБР се срещнали с нея и тя им признала, че възнамерява да замине за Близкия Изток да води джихад, макар да знае, че е незаконно, според съдебните документи. Тя смятала, че това е единственият начин да изкупи злините, извършвани спрямо мюсюлманския свят.