Япония няма да се откаже до самия край от спасяването на заложниците

Свят

24-01-2015, 12:07

Снимка:

bTV

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Съдбата на двамата пленници днес остава неясна

Япония обеща, че няма да се откаже „до самия край” от усилията си да спаси двамата пленници, които „Ислямска държава”  заплаши, че ще обезглави, ако не получи откуп от 200 млн. долара. След изтичането на крайния срок, от похитителите няма никаква вест, съобщава „Асошиейтед прес”.

Вчера следобед ислямисти от групировки, свързани с „Ислямска държава”, предупредиха, че „обратното броене е започнало” и екстремистите ще убият 47-годишния Кенджи Гото и 42-годишния Харуна Юкава. Те бяха дали на премиера Шиндзо Абе 72-часов срок да плати заема, който изтече вчера. В публикуваното в популярен сред джихадистите от „Ислямска държава” форум съобщение не са показани никакви снимки на заложниците, за които се смята, че се държат някъде в Сирия.

В Аман, Йордания, е изпратен зам.-министър на външните работи, който казва, че работи денонощно, за да координира усилията за спасяване на заложниците.

„Няма да изключим никаква възможност. Проверяваме старателно цялата информация. Няма да се откажем. Считам, че е мой дълг да гарантирам, че ще ги върнем вкъщи и ще направя всичко възможно за това”, заявява той.

Все пак съдбата на двамата мъже днес остава неясна. Япония се опитва дори чрез местни вождове да достигне до похитителите.