Подкрепихме съдебната реформа със съзнанието, че тя изразява политическа воля за реформиране

Според юристи, много от промените записани в съдебната реформа, не могат да бъдат осъществени без промяна в Конституцията

Ние от АБВ подкрепихме съдебната реформа със съзнанието, че това е текст, който изразява политическа воля за реформиране, но ако не се разбере, че вътре няма срокове, отговорности и финансово обезпечаване, значи това ще остане добро намерение, хвърлено пред партньорите ни в Брюксел преди поредният доклад, с надеждата, че в него ще бъде отразено, че в България има политическа воля.

Това коментира заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков в предаването „Тази сутрин” по Нова телевизия. От думите на Петков стана ясно, че АБВ възнамерява да участват активно при съставянето на нормативната уредба. „Нашите очаквания са министърът да представи пред парламентарната група, пред нашето ръководство своята визия, за времевото разположение, за отговорностите и ясната диференциация – кое се нуждае от бързи законови промени, в какви параметри, кое се нуждае от правителствени инициативи, кои са нещата, които трябва да бъдат решени в самата съдебна система”, заяви Петков и добави, че най-важното е как всички тези въпрос се отнасят към Конституцията.

Румен Петков уточни, че според юристи, много от промените записани в съдебната реформа, не могат да бъдат осъществени без промяна в Конституцията. „Говори се за две колегии във ВСС – това означава, че шест човека ще избират градския прокурор на София”, каза Румен Петков.