Двама българи са задържани в либийски затвор

Близки на задържаните българи са сигнализирали МВнР за случая на 3 януари

Двама българи са задържани в затвор в либийската столица Триполи, съобщават от Министерство на външните работи. Те са част от петчленния екипаж на малтийския танкер „SUNOIL І", който е бил задържан на 3 януари.

Корабът, плаващ под молдовски флаг, е изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след като е отправил призив за помощ, е бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът е бил задържан. Впоследствие срещу него е заведено съдебно дело, като прокуратурата е повдигнала обвинения за митническо престъпление - контрабанда на петролни продукти, уточняват от Външно. Сънародниците ни се намират в затвор близо до пристанище Триполи.

Близки на задържаните българи са сигнализирали МВнР за случая на 3 януари. Веднага след това българското посолство в Триполи, временно функциониращо в Тунис, е връчило нота на посолството на Държавата Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани. Външно уверява, че поддържа редовна комуникация по въпроса с Либийското посолство в София.

На 17 януари министерството е установило връзка и е провело телефонен разговор със задържаните българи. Те са заявили, че са в добро здравословно състояние.

Междувременно са предприети всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на нашите сънародници. Те се осъществяват в координация с посолствата на Италия и Унгария в Триполи, единствените мисии на държави-членки на ЕС които функционират на място. Консулът на Унгария в либийската столица е посетил задържаните българи на 17 януари, а ден по-късно при тях са отишли и представители на италианското посолство, посочват от Министерство на външните работи.

На 21 януари директорът на дирекция „Консулски отношения" в МВнР се е срещнал с посланика на Държавата Либия в София - Юсеф Зургани. Пред посланик Зургани настоятелно е поставен въпросът, че българската страна продължава да очаква официална информация от либийските власти за случая със задържаните български граждани в Триполи. Изтъкнато е, че страната ни настоява и за тяхното незабавно освобождаване. Либийският дипломат е уверил, че посолството ще предаде това искане в Министерството на външните работи на Държавата Либия, посочват още от Външно.