Цветанов: ЕНП прие предложена от ГЕРБ поправка за сигурността

Акцент в тази резолюция e въвеждането на мерки, свързани с преодоляването на риска за ЕС

Сигурността е важна за свободата и затова ЕНП прие предложената от ГЕРБ поправка на резолюцията за защита на свободите и осигуряване на сигурността. Това каза в предаването „Това е България” Радио „Фокус” зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и вносител на поправката. 

Той допълни, че от множеството направени предложения, са приети само две – едно от които е това на ГЕРБ. Цветан Цветанов уточни, че то позволява да се ползва за полицейски нужди системата ЕВРОДАК, която дава възможност на властите на определена страна да боравят с базата данни, която може да подпомогне разследванията и да предотврати последващи престъпления. 

Цветанов припомни, че преди две години същото предложение не е било прието еднозначно от Съвета на министрите, но сега участниците в Политическата асамблея на ЕНП са били единодушни и категорични от крещящата му необходимост. Заместник-председателят на ГЕРБ каза още, че приемането на резолюция за защита на свободите и осигуряване на сигурността е било във фокуса на дискусиите, защото чрез текстовете й се цели на фона миграционния натиск да се гарантира сигурността в ЕС. 

“Акцентите в тази резолюция са въвеждането на мерки, свързани с преодоляването на риска за ЕС към момента и въвеждането на т.нар PNR - това е изграждане в рамките на единна европейска система за регистриране на пътниците. Също така беше поставена основата на дебата за това как да се защитят границите на „Шенген” чрез повишаване на подкрепата на „ФРОНТЕКС”, европейската агенция посветена на борбата с нелегалната имиграция, трафика на хора и терористичното внедряване”, уточни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.