Бум на имотния пазар

Региони

23-01-2015, 20:29

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сделките с имоти в София със силен ръст в края на 2014 г.

Столицата е първенец по най-висока средна цена на жилища в страната през 2014 година

За първи път от години се констатира увеличение на цените на жилищата. През миналата година поскъпването се е усетило в 10 от областните градове, като най-голямо, с близо три на сто е било в София-град и областите Шумен и Пловдив. В останалите 17 областни града и в област София е регистрирано намаление, предаде Нова телевизия.

Столицата е първенец по най-висока средна цена на жилища в страната през 2014 година. Там тя е била 1 481 лева на квадратен метър. В класацията на най-скъпите имоти я следва Варна – с 1 377 лева за квадратен метър. Поскъпването на жилищата е естествено, след дългия спад в цените на имотите, отчитат експертите. Липсата на качествени имоти на пазара също оказва влияние върху цените им. 

В София поскъпването на имотите започва още през лятото и продължава плавно до края на годината. Има райони, в които цените на жилищата бележат ръст дори с пет на сто. В райони, в които се откриха нови станции на метрото миналата година също се наблюдава покачване на цените. Най-много се търси ново строителство. Панелните жилища все още държат ниски цени, но и при тях има леко покачване.

В Пловдив миналата година се различава драстично от предходните пет по отношение на пазара на недвижими имоти. Влияние оказва и кризата с КТБ, заради която много от вложителите инвестираха парите си в жилища, разказват брокери. Според някои цените са се качили с между 10 и 15.

Сега вече има интерес и към имоти, за които от години никой не се е интересувал. Например миналата година спокойно можеше да се намери гарсониера за 18 000 евро. В момента същата гарсониера в ремонт се продава за 25 000 евро и има интерес от потенциални купувачи. Това е много повече от 10-15%.

Прогнозите са за стабилизиране на пазара и за бавно покачване цените на имотите.