Президентът: Борбата срещу тероризма е обща кауза

Имаме политическа воля да предприемем всеобхватни реформи, категоричен е Плевнелиев

Сериозните предизвикателства, пред които се изправя светът, свързани с промените в климата, политическите кризи и тероризма могат да бъдат решени само с общите усилия на демократичните държави. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Държавният глава подчерта, че като част от демократичния свят, страната ни защитава върховенството на закона и международния правов ред и се противопоставя на агресията и силовия подход в международните отношения.

"Терористичният акт срещу френското сатирично издание "Шарли Ебдо" доказа, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността - наше верую", посочи в изказването си президентът Плевнелиев. Държавният глава призова за още по-тясно сътрудничество в борбата с климатичните промени и за постигането на обвързващо споразумение за борба с климатичните промени на Международната конференция в Париж по въпросите на климата. 

"Работим за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена", посочи Росен Плевнелиев и добави, че България е неразделна част от усилията на демократичния свят за мир и човешко развитие. 

Най-важният приоритет на Европейския съюз трябва да бъде изграждането на функциониращ и интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ, подчерта Росен Плевнелиев и призова за завършването на интерконекторните връзки между отделните държави, за либерализация и диверсификация на пазарите и доставчиците. 

"Трябва да свържем мрежите в региона - магистрали и железопътни линии, електроенергийните мрежи и телекомуникациите. Нашето "оръжие" е интеграцията и върховенството на закона, а не изолацията и върховенството на силата", заяви българският държавен глава.

Президентът благодари за положените от Италия и Гърция усилия по време на председателство на ЕС през 2014 г. и пожела успех на новия председател на Съюза - Латвия. "Европа се нуждае от повече конкурентоспособоност, растеж и работни места. Можем да постигнем това единствено чрез завършването на Единния пазар във всичките му форми и намаляването на прекомерните регулации", посочи президентът.

Държавният глава припомни, че през изминалата 2014 година външните граници на обединена Европа бяха подложени на безпрецедентен миграционен натиск, породен от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, и призова за общ подход за преодоляването на това предизвикателство.

"България е незаобиколим фактор в Югоизточна Европа и работи за позитивна промяна на Балканите, за свързаност, за свободно движение на хора, стоки и услуги, за бизнес и културен обмен, за приятелство и добросъседство", заяви още президентът Плевнелиев. 

В изказването си пред дипломатическите представители държавният глава подчерта, че днес българският политически елит демонстрира нов подход - конструктивен диалог и търсене на съгласие. "Очаквам политиците да докажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции и че имаме политическа воля да предприемем всеобхватни реформи. 2015-а трябва да бъде годината на екипната работа и на реформи за България", посочи президентът. 

Росен Плевнелиев подчерта, че ще продължи да търси съгласие и приемственост по националните приоритети и припомни, че приетите Национална програма за развитие "България 2020", както и Споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020 г. са резултат на обществен и политически консенсус. "Продължаването на реформата в българското правораздаване е стратегически приоритет", заяви президентът и подчерта заявената воля за промяна, демонстрирана в парламента с приемането на Стратегията за продължаване на реформата в съдебната система. 

Държавният глава беше категоричен, че през 2015 година българските институции могат да придвижат напред реформите във важни за обществото сфери и открои съдебната система, здравеопазването, енергетиката, образованието, административната и пенсионната реформа, водния сектор, сектор "Сигурност". 

"Българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност", заяви още президентът и добави, че страната ни ще се присъедини към Единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към Европейския банков съюз. "Влизането на България в Шенген е стратегически приоритет за страната", посочи още държавният глава. 

Президентът Плевнелиев благодари за свършената работа от двете служебни правителства, които "успокоиха нацията в труден момент и зададоха правилната посока за излизане от кризата". Държавният глава отбеляза, че днес доверието на гражданите към парламента и правителството започва да се възстановява и призова за общи усилия за преодоляването на последиците от политическата нестабилност през последните две години.

"През 2014 г. светът стана свидетел на много въоръжени конфликти и сблъсъци, на прояви на тероризъм и убийства на цивилни граждани. Затова международната общност е сплотена повече от всякога в решимостта си да намери мирно решение на тези конфликти и ефективно да противодейства на тероризма", заяви доайенът на дипломатическия корпус у нас д-р Ахмeд Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Палестина в България. 

Ахмeд Ал Мадбух подчерта, че независимо от смяната на няколко правителства в България през последните две години, страната ни не е преставала да отстоява демократичните ценности и диалога с гражданското общество. Посланикът пожела на българския народ светло бъдеще, просперитет и успехи.