Мерки по Плана "Юнкер" са включени в Управленската програма на правителството

Те са приети по предложение на вицепремиера Меглена Кунева

По предложение на вицепремиера Меглена Кунева в Управленската програма на правителството бяха включени мерки по Плана „Юнкер“. Те предвиждат ефективна координация и проактивни действия на институциите във връзка с участието на България с проекти по Плана за инвестиции в Европа, в т.ч. и чрез търсене на възможности за регионално сътрудничество. 

Мерките са част от приоритети те на глава Външна политика – засилена интеграция на България в ЕС и НАТО, за координацията на които Кунева отговаря като вицепремиер по европейските политики и институционалните въпроси, съобщиха от пресцентъра на Движение България на гражданите.

Днес се проведе първото заседание на Съвета за развитие с участието на Реформаторския блок, ръководствата на другите политически сили от управляващите партии и министрите.

Съветът даде подкрепа за Управленската програма на правителството и потвърди съответствието й с принципите и целите на Политическата декларация, подписана между участниците в управлението.

"Взе се решение до месец да се разпише План за изпълнение на програмата с ясни срокове", обяви след заседанието вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Партньорите се разбраха за спазване на конкурсното начало като кандидатите за позиции в адиминстрацията трябва да са професионално компетентни и да не се допускат административни възможности за заобикаляне на конкурсите, както и че трябва да се преодолее инерцията от партийните назначения.

На заседанието се докладва степента на напредване по работата по пенсионния модел, който ще се разглежда и утвърждава по-късно от Съвета за развитие.

"Медиите трябва да останат независими и държавата няма основания да се меси", каза след заседанието Румяна Бъчварова. От изявлението стана ясно, че когато медиите ползват публични средства, това ще става по ясни механизми и критерии, а концентрацията на медии като процес е в ресора на Комисията за защита на конкуренцията.

Съветът ще се провежда веднъж месечно, в петък, и ще координира работата на кабинета и участващите и подкрепящи управлението политически сили. В днешното заседание от страна на РБ участваха Найден Зеленогорски и Радан кънев - съпредседатели на ПГ на Реформаторите и Димитър Танев - заместник-председател на Бюджетната комисия в парламента.