10-те най-дълго живеещи същества на Земята

Общество

23-01-2015, 18:05

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Най-старите представители на Антарктическата гъба са на възраст над 1550 години

Хората са сред най-дълго живеещите същества на Земята. Те са вид средно големи бозайници – единствените съществуващи днес представители на род Хора. Най-възрастният индивид е доживял 122 години.

Ето кои са останалите същества с най-дълга продължителност на живота:

Туатар

Това са род влечуги, живеещи на труднодостъпни острови около Нова Зеландия. Те са единствените оцелели представители на цял разред влечуги клюноглави. Живеят до 100 години.

Омар

Те растат през целия си живот, за разлика от другите животни, които имат ограничен растеж. Някои индивиди доживяват 140 години.

Червен морски таралеж

Също като омарите морските таралежи не спират да растат през целия си живот. Някой от най-големите достигат 19 см диаметър те са на по 200  и повече години.

Полярният кит

Полярният кит е сред най-редките в света. По-малко от 6000 в целия свят, на ръба на изчезване, китовете са строго забранени като ловни обекти. Най-възрастният индивид е живял 211 години.

Шаранът Кои

Кои, още Брокатен шаран, е подвид опитомен шаран, който се използва за декоративни цели в открити водоеми или водни градини. Получен е в резултат на дългогодишна селекция в Япония и Китай. Най-възрастният индивид е доживял 226 години.

Гигантска костенурка

Обитаваща Галапагоските острови в Тихия океан, тя е известна като най-голямата костенурка на земята. Възрастните достигат тегло над 400 kg и дължина повече от 1,8 m. Живеят над 250 години.

Океанска мида

Соленоводна мида от семейство Arcticidae и единствен съвременен вид от древния род Arctica. Видът обитава северните части на Атлантическия океан и южните на Северен ледовит океан от бреговете на Испания до северното крайбрежие на САЩ. През 2007 г. е установено, че представител на вида е доживял възраст от 405 години.

Антарктическа гъба

Вероятно поради много ниската температура в Антарктическия океан това неподвижно същество има много ниски темпове на растеж. Оценките на възрастта им, основани на измерване на ръста в течение на една година, дали зашеметяващи резултати. Според данните най-старите представители на този вид са на възраст над 1550 години!

Безсмъртната медуза

Този вид медуза може би е единственото животно в света, открило източника на вечната младост. Тъй като тя е в състояние да преминава от стадия на зрялост в незрял стадий на полип и обратно, при нея няма ограничения за продължителността на живот. Понеже могат да заобиколят смъртта, броят на техните представители е силно нараснал. В момента специалисти изучават тези медузи, за да разберат по какъв начин медузите успяват да обърнат процеса на стареене. Възраст – неопределена.