Държавата губи близо 1,2 млрд. лв. годишно заради черния пазар на горива

Финансовото ведомство е изготвило анализ на промените в Закона за ДДС, които са в сила от 1 януари

Близо 1,3 млрд. литра дизелово гориво не се декларират средно на година в България. Това представлява 36,2% от общия дял на дизеловото гориво. Това сочат данните от анализ на Министерство на финансите, цитирани от bTV. Загубата за държавния бюджет от укрити данъци по нерегламентирани доставки и продажби на течни горива се оценява на 1,1 - 1,2 млрд. лева.

Финансовото ведомство е изготвило анализ на промените в Закона за ДДС, които са в сила от 1 януари с цел да оцени влиянието и ефектите, които оказват промените върху бюджетните приходи, развитие на пазара на течни горива, конкуренцията и други. Данните от анализите показват наличието на значителен риск по отношение на доставките на течни горива, като най-рискови са оценени доставките на дизелово гориво, посочват от министерството. 

При общо средногодишно потребление на дизелово гориво от близо 3,4 млрд. литра за анализирания тригодишен период, декларираните средногодишни доставки за същия период са в размер на над 2,1 млрд. литра.

Анализът показва, че най-рискови са доставките с получатели от икономическите сектори – "Селско стопанство" – 48,1%, и "Транспорт" – 34,5%. 

Министерството на финансите не може по безспорен начин да установи дали от ведомствените бензиностанции се извършват зареждания само на собствени превозни средства или има нерегламентирани продажби на течни горива без платени данъци, както и дали в тях не се зарежда нелегално гориво, за което не са издадени документи.

Измененията в закона предвиждат всички данъчно задължени лица, които зареждат с гориво за собствени нужди, да отчитат продажбата с фискално устройство. Промяната се отнася, както за земеделските производители, които зареждат за собствени нужди селскостопански машини и техника, така и за лица, осъществяващи транспортни, спедиторски, производствени, строителни и други дейности.