Калфин: 40% от българите живеят в риск от бедност

Политика

23-01-2015, 15:34

Снимка:

АБВ

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Социалният министър изрази надежда законът за социално подпомагане да бъде приет в средата на годината

40% от хората у нас са в риск от бедност или живеят в бедност. Данните са част от поредния доклад на Световната банка, който ще излезе до няколко дни. В него е посочено още, че в сравнение с времето до 2009 година процентът на бедните се е увеличил с около две на сто. Според вицепремиера Ивайло Калфин обаче, бедността не се побеждава със социална политика, а чрез работеща икономика.

"Богатство се създава от икономиката, а социалната система може да помогне временно", каза по време на посещението си в Стара Загора министър Калфин, предаде Дарик. „Ключето към всичко това е действително това стимулиране на икономиката. Това, което може да направи социалната политика, е малко повече чувство за справедливост поне в тази област", каза той.

Калфин припомни, че в момента работна група обсъжда промените в пенсионната система. Министърът сподели амбицията си до края на март дебатът да приключи. „По-дългото обсъждане няма да донесе нищо ново. Всички въпроси са ясни. Да си правим илюзии, че по този начин тутакси ще се повишат пенсиите, няма как да стане, но ако продължава да се замразява и кърпи сегашното положение, ние гарантираме не само на сегашните пенсионери, но и на следващите мизерни пенсии", каза Калфин.

По думите му се правят опити цялата система за социални помощи да бъде насочена не към родителя, а към нуждаещите се деца и изрази надежда законът за социално подпомагане да бъде приет в средата на годината.