Павлова: Необходима е целенасочена програма за третокласните пътища

Това може да се случи, когато бюджетът го позволява, уточни министърът

От общо 20 000 км дължина на всички републикански пътища 11 700 км са третокласните пътища, които са и в най-лошо състояние. За тях е необходима най-вероятно целенасочена програма. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre.

Министърът уточни, че това може да се случи, когато бюджетът го позволява, а средствата за тази година са 5 милиона лева за цялата страна.

По думите на Павлова средствата за текущ основен ремонт са изключително лимитирани.  „Ще направим преглед на цялата пътна мрежа и ще приоритизираме участъци”, заяви министър Лиляна Павлова.

Тя допълни, че ще се работи за завършване на проекта за ремонт на пътя София - Кюстендил в местността Конявски проход, за да има качествен и окомплектован проект, с който да бъде направена рехабилитация и разширяване.

По думите на министъра през 2014 г. Агенция „Пътна инфраструктура” обявила обществена поръчка за избор на изпълнител за рехабилитацията и изпълнител на поръчката. Месец по-късно АПИ осъзнала, че така обявената обществена поръчка е обявена на база на стара документация и проектът не е актуализиран. В него не са били предвидени количествено-стойностна сметка, дейности по разширяване на пътя. „Агенцията предприема действия по актуализация на проекта”, увери министър Павлова.

Във връзка с финансовото състояние на В и К - град Добрич и високата цена на питейната вода министърът информира, че е възложила на екипа, който работи там, разработване на стабилизационна програма за предложения и мерки за оптимизация на персонала, за погасителни планове и за повишаване на събираемостта.

По отношение на състоянието на път VRC1015 Тлачене - Габаре, община Бяла Слатина, Лиляна Павлова обясни, че пътят е общински, а министерството и АПИ нямат правното основание да се заемат с неговата рехабилитация. „Единственото, което можем да направим, е от пътната агенция да дарим материал на общината”, добави тя.