Борисов: Целта ни е България да се отлепи от дъното по доходи в ЕС

Политика

23-01-2015, 13:48

Снимка:

government.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Премиерът се срещна с регионалния директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с регионалния директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти. Тя е в България, за да обсъди възможностите за подкрепа от международната финансова институция за повишаване растежа на българската икономика, предаде Дарик. Посещението е в контекста на подготвяния от Световната банка доклад „България: Систематичен анализ за страната”.

Премиерът Борисов е запознал Мамта Мурти с рамката на правителствената програма за стабилно развитие на страната до 2018 г., която се обсъжда тази седмица и е посочил, че основните фактори за растеж са залегнали като приоритети в нея.

Министър-председателят е акцентирал върху подобряване на бизнес средата, на транспортната инфраструктура, на качеството на работната сила при запазване на макроикономическата стабилност.

Борисов е заявил, че смисълът на тези мерки е България да се отлепи от дъното в Европейския съюз по доходи на населението и да постигне приобщаващ растеж.

„Правителството е решено да възстанови стабилността и изведе страната на пътя на ускорено изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС”, е казал министър-председателят. Той е определил партньорството със Световната банка като стабилно и е заявил, че ще продължим да разчитаме институцията да ни предоставя стратегически съвети и финансиране.
Мурти е коментирала публикувания преди седмица доклад на Групата на Световната банка „Глобални икономически перспективи”. В него се констатира, че растежът в Европа и Централна Азия през 2014 г. се е забавил под очакваните 2,4 процента в резултат на негативния ефект от нестабилното възстановяване в еврозоната и стагнацията в Русия.
Предвижданията за България за 2015 г. сочат растеж от 1,1 на сто, което е под очакваните 1,4 на сто за миналата година.

Регионалният директор на СБ е посочила, че в готвения систематичен анализ за България, който разглежда икономическите предизвикателства пред страната и начините за постигане на по-бърз и приобщаващ растеж, областите с най-висока степен на въздействие са именно посочените от премиера като приоритети на правителството.

„Бях много обнадеждена да науча, че стабилността и социалният консенсус са основният фокус на управленската програма на кабинета. Като член на ЕС, България е напълно способна да постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, който да бъде от полза за всички българи. Световната банка се ангажира да продължи да подкрепя България в тези усилия”, е казала Мамта Мурти на срещата, в която са участвали също вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов.