Вучков: Регистрираните случаи на нападения над лекари намаляха значително

МВР взима енергични мерки срещу превърналата се в епидемия тенденция на нападения срещу лекари, увери министърът

МВР взима много енергични мерки срещу наистина превърналата се в епидемия тенденция на нападения срещу лекари. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на парламентарния контрол на въпрос за случаите на нападение над лекари от Спешна помощ, предаде репортер на Bulgariautre. „Има напредък в това отношение. Въпреки че има инциденти от последните дни, регистрираните случаи намаляха значително”, увери министърът.

Вучков поясни, че най-сериозната реакция срещу всяка форма на престъпност е влизане в сила на осъдителни присъди. „Дали последващата реакция и на полиция, и на правосъдие е дълбоката причина за съществуване на такива нападения, включително над лекари – не съм много сигурен. Може би там има други различни социални причини”, добави той.

Относно конкретен случай на нападение над лекар от Спешна помощ в село Врачеш, община Ботевград, министърът информира, че в Областната дирекция на МВР-София на 30 ноември е било образувано досъдебно производство. Делото е образувано за причиняване на лека телесна проведа, но след доклад на наблюдаващия прокурор има привлечено лице в качеството на обвиняем за нанасяне на телесна повреда на медицинско лице. Разследването по досъдебното производство продължава, уточни министър Веселин Вучков.

По друга наболяла тема – относно  измамите, извършвани по телефон в последните години, Вучков съобщи, че телефонните измами бележат ръст през последните години, като има известни приливи и отливи. През 2007 г. регистрираните престъпления са 159, година по-късно се увеличават на 273. През 2009 г. регистрираните престъпления чрез телефон са 401, през 2010 г. те са 298, а през 2011 г. – 287. С близо сто се увеличават престъпленията през 2012 г., а през 2013 г . те са вече 586. МВР обаче не води статистика за инкриминираните суми.

„Политиката на МВР е в две посоки – превенция и работа, целяща разкриване на извършителите. МВР отчита престъпленията чрез телефон като сериозен проблем, на който системно трябва да се съдейства. В „Криминална полиция” има експертна група, която анализира оперативната обстановка и предлага мерки за противодействие, както и организира действия за задържане на извършителите”, поясни вътрешният министър.

Във връзка с актуално състояние на Фонда за безопасност на движението, управляван от министъра на вътрешните работи, министър Вучков коментира, че приходите от началото на 2014 г. до 31 октомври 2014 г. са 5 463 243 лева. „Размерът им е три пъти по-малък от предходната година, когато са били около 15 милиона лева. Основната причина е решението на съда за спиране на действието на мобилни камери с електронен фиш”, посочи Веселин Вучков. „Пътната безопасност е в центъра на работата ни. Важно е да възстановим действието на мобилните камери с електронен фиш”, каза министърът и информира, че във фонда досега са натрупани над 30 милиона лева.

По отношение на тенденцията на броя на администрацията в Министерството на вътрешните работи в периода 2010 - 2014 г., Вучков каза, че през 2010 г. в администрацията са работили 14 722, докато през 2014 г. те са 11 603. „За последните 4 години наблюдаваме тенденция на трайно намаляване на администрацията”, посочи министърът.

„В закона се фиксира нова щатна численост – 49 500 души. МВР към днешна дата получават заплати 47 000 души. Реално разпределените щатове са над 51 000. Защо никой не е направил нищо? Сега правим проверка по този въпрос”, заяви Веселин Вучков. Той посочи, че от министерството не могат да плащат заплати на повече от 46-47 хиляди души. „За първото шестмесечие на 2014 г. са освободени 1181 държавни служители – не по тяхно желание. За цялата 2013 г. освободените са 165 по искане на министъра”, поясни министърът.

Вучков каза още, че 120 патрулки ще заснемат как полицаите ще осъществяват пътен контрол. За периода 2011-2014 г. са регистрирани 6723 случая, при които МПС е било със специален режим на движение с превишена скорост. Наложени са 412 санкции.

Министърът добави, че щетите от наводненията през лятото на 2014 г. са около 400 милиона евро. За първия период на наводненията те са 311 328 446 евро, а за втория – 79 344 220 евро. България е искала финансова помощ от Брюксел, като засега са определени 10 542 110 евро, които предстои да бъдат одобрени.