Мартин Димитров: БСП са против всякакъв граждански контрол

Трябва да сложим точка на политическите назначения в контролните органи, подчерта депутатът

БСП са против всякакъв граждански контрол. Това каза зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров по време на дебатите по приемане на Законопроекта за Сметната палата, предаде репортер на Bulgariautre. Димитров коментира позицията на БСП, които се обявиха срещу това, че двамата членове в ръководството на Сметната палата ще се предлагат от Института на дипломираните експерт-счетоводители и от Института на вътрешните одитори.

„България страда от една болест – партийните номинации и назначения. Трябва да сложим точка на политическите назначения в контролните органи. Резултатите от тези партийни предложения не са добри”, посочи депутатът. Според него има нужда от професионално начало в Сметната палата. „Вече правим така, че за всяко решение да може да се провери – кой как е гласувал, каква позиция е заел”, поясни Мартин Димитров и добави, че хората, които искат промяна в регулаторните органи, работещи контролни органи и истински реформи, трябва да подкрепят текстовете от законопроекта.

Румен Гечев от БСП лява България заяви, че нито БСП, нито леви, нито десни, нито центристки партии, нито една страна-членка не включва предложения от професионални организации за ръководство на Сметната палата. „Не БСП, а световната практика изключва неправителствените организации да избират върховни държавни органи”, добави той.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт се обърна към БСП с думите, че не разбират работата на професионалните организации, защото не са участвали в такива. „Няма по-хубаво нещо от това да вкараме професионалните организации, защото те най-добре познават хората”, уточни Байрактаров.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова добави: „Ние сме поставили достатъчни рамки, гаранции, че тези хора няма да осъществяват никаква дейност, която да е в конфликт на интереси. Можем да отстраним тези членове, които са в конфликт на интереси”.