Невероятна драма за Григор по пътя към 1/8-финалите на Australian open

Спорт

23-01-2015, 09:59

Автор:

Sportonline.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Григор започна с бърза победа на Australian Open

Три часа и половина бяха необходими на първата ни ракета, за да изхърли Багдатис

Григор Димитров е 1/8-финалист на Australian open след изключително труден успех над Маркос Багдатис.
Първата ни ракета хвърли много усилия и воля по пътя към победата с 4-6, 6-3, 3-6, 6-3, 6-3 след близо тра часа и половина.

Успехът донесе 180 точки на Димитров в световната ранглиста и мач с Анди Мъри в следващата фаза.



Развръзката в първия сет дойде при 4-4, когато ниският процент на вкаран първия сервис на Димитров се отрази. Багдатис стигна до 15-30, а двойна грешка на таланта ни му подари първите 2 брейкпойнта в двубоя. Григор успя да зачеркне единия, но после подпечата пробива с грешка отново от форхенд.
Устремът на Багдатис продължи в сервис гейма, в който той не даде нито точка на Димитров. Кипърецът показа изключителна прецизност при пласирането на ударите си до линиите, а сетът приключи след аут по дължина на Димитров – 4-6.
Вторият сет започна силно за нашият талант. С красива омбинация от форхенд на линията и силно подсечен смач, той си осигури точка за пробив, която този път превърна в аванс от 3-1.
При 5-2, Багдатис поиска медицински тайм аут. В крайна сметка Димитров успя да вземе гейма с много труд, достигайки до 6:3.

Третият сет бе далеч по-бавен от предходините два. С много усилия, Димитров успя да вземе първия си сервис гейм. Кипърецът водеше с 40-15, когато с избухвания от основната линия и излизане на мрежата Димитров доведе нещата до дюс.
В последствие Маркос Багдатис материализира превъзходстовото и стигна до пробив за 5-3. Сравнително лека грешка от воле на кипъреца даде безценен шанс за рибрейк на българина, но той го пропиля. В последствие Багдатис увеличи цифрата на спасени точки за пробив в този гейм на 4, а един от тях прати в историята с ас на втори сервис.Така в крайна сметка Багдатис отново поведе, след като затвори сета на 6-3.

В четвъртия сет властваха грешките. И двамата правеха по много от тях, но Григор успя да се справи по-добре и стигна до важен пробив за 4-2, а после взе началния си удар – 5-2. Багдатис опита да се върне в сета, но вече беше късно и Григор изравни след 6-3.
Умората си каза думата в петия сет и младостта на Димитров беше основният му жокер в решителния пети сет. Багдатис вече не бе така свеж и Гришо го проби рано, за да поведе с 2-1, а после на свой сервис дръпна с 3-1. Григор показа силна воля и не допусна ри-брейк, а на против – при 5-3 в своя полза поведе с 40-0 при подаване на съперника и осъществи нов пробив, за да вдигне победоносно ръце след пореното 6-3 в своя полза, което го класира на осминафиналите.