Кунева ще обсъди миграционния натиск върху България

Вицепремиерът ще замине на работно посещение в Брюксел

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева ще замине на работно посещение в Брюксел днес, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Тя ще проведе поредица от срещи, свързани с миграционния натиск върху България и възможностите за общи европейски действия по отношение на миграционната политика в контекста на международните заплахи пред сигурността. Вицепремиерът ще се срещне с Жил де Керхоф, координатор по борбата с тероризма за ЕС, с председателя на Комисията по външна политика към Европейския парламент Елмар Брок, с Матиас Рюте, генерален директор на ГД „Вътрешни работи“ на ЕК, и с постоянния представител на Нидерландия към ЕС Питер де Гойер. 

В разговорите ще бъде обсъдено и желанието на страната ни да стане в най-скоро време част от Шенгенското пространство, с оглед на сигурността в целия Европейски съюз. 

Тема на разговорите ще бъде и предстоящият доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, който отчита напредъка на страната в правосъдието и борбата с организираната престъпност и корупцията.