Специалисти настояват за две нови мини ски зони за деца на Витоша

Животът

22-01-2015, 19:25

Снимка:

БНР

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Левче лифта за деца в Банско

Официален старт на ски сезона на Витоша

По този начин ще се подобрят безопасността и условията за практикуването на зимни спортове от децата в парка

Необходимо е обособяването на още две мини ски зони за деца на Витоша, заявиха ски учители. Според тях по този начин ще се подобрят безопасността и условията за практикуването на зимни спортове от децата в парка, предаде Дарик.

Представители на Сдружението на Витошките ски учители и на инвеститора в ски съоръжения в парка - „Витоша ски”, са направили оглед на подходящите трасета преди година и са определили като най-подходящи районите покрай хижа „Сълзица” и Голи връх, коментираха председателят на сдружението Аспарух Мачирски и представителят на „Витоша ски” Радослав Пеев.

"В момента няма ски зона за деца на Витоша. В парка ежедневно за обучение по ски или сноуборд се качват поне 600-700 деца, по-голямата част от които са от детската градина или началните класове в София. За да стигнат до влека се налага да пресичат големите писти, по които се кара с висока скорост", посочи Пеев. За да се опазят децата от летящите скиори има ограждения и ски патрули в часовете за обучение. Ползват се и дните от понеделник до петък, когато в планината има значително по-малко туристи, поясниха специалистите.

"Водещото при обучението на деца е безопасността, затова за тях са необходими по-тихи и спокойни места", коментира Мачирски. "Софиянци имат сериозни изисквания към безопасното обучение на децата, ние ги закрепваме на ските, след което обаче трябва да ги „хвърлим” на пистата Витошко лале", коментира и ски учителят Емил Семов. Затова, според него, трябва да има коренна промяна в условията за обучение на деца в парка.

При обхода си специалистите са очертали и други подходящи за целта места - около хотел „Елица”, под местността „Момина скала” и под хижа „Планинец”. Районът на „Златни мостове” пък е подходящ за пързаляне с шейни, коментира още той.