Авантюристи проучват дълбока 150 метра отвесна цепнатина в ледник в Аляска

Снимките показват огромни заоблени образувания

Авантюристът-фотограф Кен Маеринг не може да устои на желанието да проучва и снима дълбоките над 150 метра цепнатини на гледчера – просто защото ледника е в близост до родния му град, съобщава Дейли Мейл.

С подхояща екипировка, 33-годишният местен жител, пътува с каяк през мъчителния 16 километров преход от дома си - град Джуно до ледника Менденхал, и така той се наслаждава на тръпката, да проучиш едно от най-забележителните явления създадени от природата.

Снимките показват огромни заоблени образувания, които са резултат от топящият се най-горен слой и стичащата се вода върху ледника.

„Посетихме гледчера Менденхал, защото лесно се стига до невероятните ледени образувания, като тези на снимките и само за няколко часа пак сме в домовете си.“, коментира Маеринг.

„Има моменти, особено когато слънчевата светлина се отразява в ледника – гледката е зашеметяваща.“. „Някой от отворите са вертикални към основата на ледника, а понякога се обръщат хоризонтално.“
„Такъв е случая с този отвор – той съдържа проход, завиващ няколкократно и беше доста дълъг. “.

Дом за над 32 хиляди души, Джуно е основан през 1881 година от американски миньори, които дошли тук след закупуването на Аляска от Русия през 1867 година.

Сега това е един модерен град, който трябва да се състезава с природата, защото през 2008 година, лавина поврежда местното електрозахранване и оставя града без ток или пък земетресението миналата година, което прекъснало телекомуникациите.

Град Джуно се намира в „леденото поле Джуно“, заобиколен от ледени пейзажи, които включват острови, фиорди U-образни долини, изваяни планини и разбира се, самите ледници.