Ген. Михов: Промените в Закона за обществените поръчки целят да не се утвърди нов коридор за бежанци

Трябва да направим нещо за възпиране на такъв коридор, който се е очертал, според ген. Михо Михов

Промените в Закона за обществените поръчки, които гласувахме, не са насочени спрямо южната ни съседка, а да не се утвърди нов коридор за бежанци от Африка, Близкия Изток и Средния Изток до България и Централна Европа. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по отбрана към парламента ген. Михо Михов, предаде репортер на Bulgariautre. „В изследванията на ООН са известни 10 такива коридора в Европа. Над 30% е миграционният поток от целия световен поток. Явно е, че трябва да направим нещо от възпиране или неутвърждаване на такъв коридор, който се е очертал”, заяви ген. Михов.

По отношение на доизграждането на съоръжение по българо-турската граница, той обясни, че има 10-15 дни техническо уточняване като модела на фирми, които ще строят, или назначаване на фирми, които са държавни с решение на правителството.
Според него на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг министърът на отбраната Николай Ненчев е резонно да постави въпросите за състоянието на въоръжените сили, за целите и способностите, които Българската армия е поела пред НАТО, за модернизацията и помощта на НАТО.

„Ние като комисия имаме най-обща представа за състоянието на въоръжените сили и най-обща представа от разговорите, които до момента са водени и ще се водят до изхода на деня. Основните питания към министъра бяха за състоянието на боеспособността на Българската армия, за бюджетната й осигуреност и детайлите по отношение на новите законопроекти, които касаят отбраната, изграждането на съоръженията по южната ни граница, приемането на Закона за Министерството на вътрешните работи, промените в ДАНС, които релират, релация има към министерство на отбраната”, добави ген. Михо Михов.
По въпроса за съкратения бюджет за отбрана ген. Михов обясни, че Министерство на отбраната работи и има доста привлечени експерти по темата дали ще се готви нова Бяла книга или нов документ 2015-2018 г., което да обвърже бюджета, изискванията от срещата в Уелс и наличните ресурси в страната. Той уточни, че експертна група в министерството работи по подготовката на новата Бяла книга и организационен план.

„Новият проект на правителството, който вече е реалност, в сектор „Отбрана” предвижда осланяне на Бялата книга от миналото правителство, недопускане на съкращаване на числения състав на Българската армия, в рамките на 6 години, надявам се да е поправено на мандатния период, достигане на бюджет 2 % от БВП и се надявам да е добавено, че България става и домакин на щаба на многонационалните мирни сили за Югоизточна Европа, защото това е много важно”, подчерта ген. Михо Михов.
Той увери, че следващата седмица трябва да има обобщен поглед и визия на висшето военно ръководство по пенсионната реформа, която ще се надгражда като цяло в национален план.