Божидар Димитров: Една от монетите на Цветан Василев струва 7,5 млн. евро

НИМ е най-строго охраняваният музей, затова имането на банкера се съхранява именно там

Националният исторически музей (НИМ) ще пази златните монети на Цветан Василев. Те са истинско съкровище, защото струват милиони евро.
"Монетите са 1000. Нови са, всичките са от 20 век. Още не сме ги получили. Но имаме опис, по който виждаме какви са те. Една от монетите струва около 7,5 млн. евро. Тя е с двоен орел. Не сме правили разчети каква е общата цена на всички монети. Но представете си ватиканската серия, която е сечена в ограничен тираж. Тези монети са много скъпи", каза в сутрешния блок на БНТ директорът на НИМ Божидар Димитров.

Монетите трябвало да бъде извозени с блиндирана кола от БНБ, за да бъде всичко законно и чисто. А такива коли имало малко в националната банка. Когато пристигнат в НИМ, монетите ще бъдат подложени на експертиза, която да установи колко от тях са истински.
"Картините на Цветан Василев няма скоро да бъдат показани, защото не е установена собствеността им. В момента ние сме като един гардероб. Само съхраняваме", поясни Димитров.

НИМ е най-строго охраняваният музей, затова имането на Цветан Василев се съхранява именно там. Най-добрите пазачи били кучетата Бойко, Цветелина и Мая. Мая била най-злобната и настървената.