Вдигат тока от 1 юли с 10%?

Само преди ден Дончев обяви, че цената на тока трябва да се държи ниска, за да не се усложнява допълнително икономическата ситуация

От 1 юли вероятно ще има ново увеличение на цената на тока, въпреки желанието на правителството тя да остане без промяна. Това стана ясно след заседание на енергийния регулатор днес. 

"За да се компенсира поне част от дефицита в системата, следващото повишение трябва да е с още поне 10 на сто. Хроничният дефицит обаче може да се компенсира, само ако токът скочи с 50%", смята енергийният експерт Атанас Тасев. Това, оказва се, е непосилно както за домакинствата, така и за бизнеса.

"Трябва да се премине към плавен 2 или 3-годишен преход за постигане на пазарните нива, защото в енергетиката има хронична дупка от около 900 млн., но тя е с натрупване от 13,5 млрд. до края на трети либеразационен период", посочва експертът. 

Плавно увеличение обаче ще е възможно, ако Брюксел се съгласи България отново да отложи либерализацията на пазара на енергия. 

Като продължение на политиката на предишния кабинет на ГЕРБ вчера вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че цената на тока трябва да се държи ниска, за да не се усложнява допълнително икономическата ситуация. Председателят на регулатора обаче е на различно мнение.

"Ако те приемат някакви законови действия, които да елиминират необходимостта от поскъпване, аз подкрепям", категорична е Светла Тодорова.

Като част от компромиса Енергийното министерство преговаря за намаляване на цените на скъпия ток, изкупуван по дългосрочните договори с американските централи. 

Междувременно недоволен от високите цени на тока гражданин прекъсна заседанието, за да осъществи "граждански арест" на председателя на комисията, предаде tv7.